Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17228226 www.bgdnes.bg

Баба Радка отгледа тиква гигант

  • По форма прилича на суджук, тежи близо 10 кг 
  • Възрастната жена случайно намира семката и я сади в задния си двор 

Тиква гигант с формата на суджук отгледа Радка Христова във великотърновското село Горски Долен Тръмбеш.

Реклама

72-годишната жена впечатли цялата страна с невиждания досега оранжев зеленчук с огромен и причудлив външен вид.

"Семката беше една-единствена и я намерих в джоба на якето си. Дори не помня откъде я бях взела, но е стояла доста дълго време забравена. Все пак реших да я засадя, без да имам никакви очаквания", споделя пред "България Днес" баба Радка. По думите й обратно на очакванията й поникват седем тикви, една от която ярко се отличава от другите.

"Горда съм от неочакваната реколта. Тиквата гигант започна да расте все повече и повече и да придобива много интересна форма", с усмивка разказва производителката.

Заради големите размери на вкусния зеленчук баба Радка бърза да отреже тиквата, за да се похвали на околните. Новината бързо се разнася и събужда любопитството на малки и големи.

"Формата на суджук беше голяма атракция за всички. Веднага я премерихме и видяхме, че е дълга 105 сантиметра и тежи 9.800 килограма", с гордост разказва пенсионерката.

Радка е категорична, че след като е засадила семката, не е използвала никакви торове. Единствено възрастната жена поливала производството си и с нетърпение чакала да порасне.

Реклама

"Много исках да зарадвам децата си с това изкушение. Реших да изпека тиквата във фурната, а резултатът беше фантастичен. Наистина не бях яла по-сладко нещо и съм много щастлива", разказва Христова.

Баба Радка разкри, че сама поддържа градинката си в Горски Долен Тръмбеш. Старае се да няма големи треви и храсти, а любимото й е да сади картофи, чесън и лук.

"Лошото е, че имам сляпо куче и постоянно водя борба с него. Много си го обичам, но често разнася картофите от двора, къса ми и цветята, а аз го гоня. Радвам се поне, че не стигна до тиквата гигант", заключи пред вестника Радка Христова.

Четете още

Нанка е майстор №1 на тиквеника

Нанка е майстор №1 на тиквеника

306 кг тиква става на ракия

306 кг тиква става на ракия

Реклама
Реклама
Реклама