Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17308808 www.bgdnes.bg

Проф. Огнян Колев от НАСА: Липсата на гравитация променя състава на костите

Не всеки човек ще може да лети в Космоса 

КОЙ Е ТОЙ

Проф. д-р Огнян Колев е специалист по нервни болести и отоневрология. Българският учен е първият чужденец, получил сертификата на НАСА за върхови постижения в областта на космическите проучвания. Работил е дълги години в Хюстън и досега продължава сътрудничеството си с космическия център. Той е водещият автор в мащабно изследване на учени от НАСА. Публикацията е плод на дългогодишен съвместен труд на американската космическа агенция и българския професор.

- Проф. Колев, работите с НАСА вече над три десетилетия и сте водещ автор в мащабно проучване. Как попаднахте там и какво е усещането да работите в най-прочутата космическа агенция?

Реклама

- Първото ми посещение в централата на НАСА в Хюстън бе след проведен експеримент върху военни пилоти във Военновъздушна база Пенсакола, Флорида, от мен и колега от Тексаския университет. Експериментът бе върху неволеви движения на очите, каквито се провокират при космичен полет. От НАСА имаха подобен експеримент и проявиха интерес да съпоставим резултатите. Освен това проведох опити върху автономната нервна система, която е неволева. Човек не може волево да контролира например кръвното си налягане и пулса, при най-общо казано морската болест, която има общо и с космическата болест. Поканиха ме да изнеса дълъг семинар и да представя моите открития. След този семинар ме поканиха да работя с тях, а аз я приех с признателност.

- Вие сте първият чужденец, получил сертификата на НАСА за върхови постижения в областта на космическите изследвания, с какво ги впечатлихте?

- С интелектуален принос в разрешаване на проблеми, имащи отношение към пространствената ориентация и координацията на движенията при космични полети, свързани с поддържане безопасността им и изпълнение на задачите на полета.

- Каква точно е ролята ви и с какво се занимава това мащабно проучване, на което сте автор?

- Това мащабно проучване целеше да се установят дали и как се променя координацията още след излитане на совалката и има ли динамика в хода на престоя в безтегловност. Да се разкрият механизмите, които повлияват негативно на координацията в Космоса, което е жизнено важно както за пилотиране, така и за изпълнение на програмата и живота в безтегловност. От изключителна важност е адекватната координация на движенията в периода на приземяване, прилуняване и примарсяване на космичния кораб.

- Кои са най-честите здравословни проблеми на астронавтите?

Реклама

- Основният здравен проблем при космичен полет си остава преодоляване на космичната болест. Но престоят в Космоса води и до редица други здравни проблеми. Например липсата на гравитация променя състава на костите - те стават по-лесно чупливи и ако това се случи по време на полет или престой на Марс, може да причини фатални последици. Друг съществен здравен проблем са негативни промени в имунната система. Изолираният живот в Космоса и продължителен престой води и до депресивни състояния с много сериозни последствия, да не говорим за леките форми с липса на мотивация за изпълнение на задачите и живота на Марс, дори и на Луната.

- Последните години се говори все по-усилено за полети на обикновени хора в Космоса. Всеки човек ли ще може да лети и каква подготовка трябва да има?

- Не всеки човек ще може да лети в Космоса. Нужни са определени минимални здравни норми.

- Вие сте специалист и по отоневрология. На какво се дължат световъртежите, които човек понякога получава?

- Много са факторите, които могат да доведат до световъртеж при болни и дори при здрави хора. При здравите причината е необичайната стимулация на вестибуларната система, каквато обикновено не съществува във всекидневието, каквато например е при децата, които се въртят около оста си и след това внезапно спират движението. Такова движение не е целесъобразно за човека и за животните, затова и не е програмирано от природата като поведение. Има и физиологичен височинен световъртеж, който е психологична реакция. Психичните пренапрежения, стресът също могат да го предизвикат. Чести са световъртежите, свързани с рязка промяна на кръвното налягане и пулса, което се отразява на кръвооросяването на вестибуларната система и от там водят до световъртеж.

- Кои са най-честите причини за получаването им?

- Най-общо световъртежите се делят на периферни, засягащи вестибуларния апарат във вътрешното ухо, и централни - засягащи структурите на мозъка на различни нива. Патологията може да се дължи на инфекции, тумори, съдови заболявания на мозъка, където могат да са предвестник на мозъчен инсулт, което е много важно с оглед предотвратяването му. Може да се дължи и на травми на главата, промени в кръвта, употреба на наркотици, дегенерации, генетични заболявания. Едни от най-честите причини за световъртежа се дължат на микрокристали от вътрешното ухо, които попадат във вестибуларните полуокръжни канали, долавящи движенията в пространството. Движейки се в тях, особено при навеждане и изправяне или обръщане в леглото, предизвикват раздраза, водеща до силен световъртеж. За щастие един опитен отоневролог може за минути да излекува такъв болен със специални маневри.

- А вярно ли е твърдението, че жените по принцип се ориентират по-зле?

- Да, има такива данни от научни експерименти върху навигацията на двата пола.

- Защо на някои хора им става лошо по време на пътуване с кола или летене със самолет?

- Това е генетично заложено. Затова ние делим хората на неподатливи и податливи на болестта на движение.

- А на какво се дължи морската болест при някои хора?

- Най-общоприетата теория за причината на тази болест е сензорен конфликт. Той може да е между две подсистеми от рецептори във вестибуларната система, а също и между сигналите от различните сетива, или между сензорната информация и тази, която е запаметена в мозъка за дадена ситуация при движение.

- Ковид остави голям отпечатък върху населението. Какви са последствията от вируса на психическо и физическо ниво по ваши наблюдения?

- Много голяма е вариацията в постковид синдрома, понеже на практика в почти всички системи на организма могат да се получат поражения с различна тежест. Затова е задължително да се проследява и контролира много внимателно възстановителният период.

- Вие самият как успявате да се справите с натовареното всекидневие?

- И аз се чудя как успявам да се справя с всички задачи - с науката, като лекар, и личните ми. Чувствам се с поне година и половина назад.

Реклама
Реклама
Реклама