Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17394233 www.bgdnes.bg

В хоспис издъхна и последният приближен на Людмила Живкова

Наследникът на комунистическото величие Райко Дамянов - Дамян Дамянов, е издъхнал вчера в хоспис в столичния квартал "Лозенец". След като се разделя според него по нечестен начин с просторното жилище на родителя си на тузарската улица "Оборище", дългогодишният кадър на Философския институт на БАН започна да живее при приятели и по квартири, докато накрая, вече със сериозно влошено здраве, бил настанен в дома за възрастни хора.

Година преди това Дамятнов бе повален от тежък инсулт и не можеше да напуска леглото. Забравен от всички, той общуваше само със стария си приятел Антон. По думите на близкия до Йорданка Христова певец от Пловдив Борис Комитов  Антон носел храна и лекарства на сина на Райко Дамянов и го наглеждал. Самият Комитов се познавал от години с философа  и когато пристигнел в София, първата му работа била да го навести в хосписа.

Реклама

Дамян Дамянов е единственият българин, койтое бил министър на културата само за ден в правителството на Андрей Луканов в началото на 90-те. 

Покойният наследник на червения функционер твърдеше приживе, че в зората на демокрацията бил репресиран от новата власт заради близките си контакти с фамилията на Тодор Живков. Не му дават работа и за да свързва двата края, Дамян разпродал семейните реликви.

Докато още бе в добро здраве, философът даде много интервюта за тиражни български издания, в които описваше куриозни случки с приближени до върховете на властта по соца известни българи, какко и спомени от сладкия живот на комунистическата номенклатура и нейните потомци.

Бил е приятел от дете със сина на Тато - Владимир Живков, ходел е на почивки с Мара Малеева и Людмила Живкова в правителствените резиденции, а след това става един от нефициалните съветници на щерката на Първия. 

Реклама
Реклама