Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17406953 www.bgdnes.bg

ПАЗЕТЕ СЕ! Бум на кърлежи в парковете

  • Пазете се! Влажно и топло е 
  • Кръвопийците налазват най-вече кучета и малки деца 

Кърлежите се събудиха и бясно нападат домашни любимци и малки деца.

За това предупреди пред "България Днес" ветеринарният лекар Йоан Славчев по повод затоплящите се дни, които предразполагат кръвопийците да се събудят и да започнат да нападат.

Реклама

"Всеки ден идват хора при мен, тъй като кучетата им са нападнати от кърлежи. За съжаление не всички животинки оцеляват, а други се оправят много трудно", споделя Славчев.

По думите му четириногите могат да попаднат на кърлеж навсякъде, особено ако се разхождат в близост до горски площи. Кръвопийците бързо нападат тялото на беззащитното животно и могат да се впият във всяка част от тялото му. Обикновено се прикрепят към главата, врата или между пръстите на кучето.

"Кърлежите са носители на редица болести и зарази. Попаднали върху кучето, те могат да доведат до лаймска болест, петнист тиф и парализа", предупреждава ветеринарният лекар. По този повод Йоан призова собствениците на домашни любимци да ги обезпаразитяват през определен период от време.

"Преди няколко дни дойде семейство при мен с куче и малко дете. Били в Южния парк и прекарали целия ден там, но на връщане майката забелязала нещо черно на врата на детето. Оказало се, че е кърлеж. След което намерила и около главата на немската им овчарка. Веднага дойдоха в кабинета ми, за да извадя вредителите", разказва Славчев.

По негови думи смукачите са много опасни и за малчуганите, тъй като те също играят в тревните площи. Ако човек намери кърлеж по себе си, това не означава, че е заразен на 100%. Затова е много важно първо да посети лекар, който да се заеме с премахването на кръвосмучещото насекомо, след което да прегледа пациента.

"Възможно е кърлежът да е заразен. В такъв случай е най-добре да се започне антибиотично лечение. Хубаво е да се направи изследване и на храносмилателния тракт, за да се види дали той също е заразен", заключи Йоан.

Четете още

Личният лекар вади кърлеж БЕЗПЛАТНО

Личният лекар вади кърлеж БЕЗПЛАТНО

Кърлежите огладняха в жегата
Кърлежите огладняха в жегата

Кърлежите огладняха в жегата

Реклама
Реклама
Реклама