Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17424143 www.bgdnes.bg

Обявилият гладна стачка отец Иван от Сливен: Има сделка Йоан да е следващият патриарх

Иска да се нареди до духовния великан Неофит 

"Има сделка между синодалните старци дядо Йоан да е следващият патриарх. Затова и Николай Пловдивски публично се отказа от надпреварата, за да привлекат варненския Йоан към неговия отбор и заедно да взимат важните решения в синода. Той иска да се нареди до духовния великан Неофит."

Това сподели пред "България Днес" отец Иван Янков от храма "Света Троица" в Сливен, който на 18 март - навръх рождения си ден - започна безсрочна гладна стачка пред сградата на Сливенска митрополия срещу избора на Светия синод да касира избора за наследник на покойния Йоаникий.

Реклама

Епископ Йеротей, игумен на Поморийския манастир, бе епархийският избор за Сливенски митрополит на 18 февруари заедно с Константийския епископ Михаил.

"Моето предпочетение е за Йеротей, касираха му избора и това възмути някои от нас. Подкрепихме го и видяхме много неща, например, че нашата епархия е една от най-богатите, а не могат да се платят минималните заплати на свещеници от по 400-500 лв. Сега разбираме за църковните земи, чието раздаване на безценица на едрия бизнес дядо Йоаникий стопира и затова си отиде изоставен", каза още духовникът.

Гладната стачка е тотална - без никаква храна и вода, а през нощта Божият служител спи в автомобила си.

"8 дни съм пробвал вече. От литературата знам, че е документирано и възможно 14-15 дни да се издържи, а Христос я е направил 40 дни. Ще се наложи да го провери", казва отец Иван, който събира подписка "за" и "против" Йеротей. Подкрепа досега е получил от над 250 души, а никой не се е разписал срещу него.

"Проведох два разговора по телефона с дядо Йоан, единият от които 40 минути. Имаше и заплахи, и обещания. Стигнахме накрая до извода, че няма да се откажа, а те няма да спрат войната, защото съм трън в петата им", казва още духовникът в стачка.

И допълва: "Има два изхода. Да се усетят синодалните старци, че прекалиха. И че има връщане назад към нас с простено-прости. Другият е да си носят последствията. Кутията на Пандора се отвори. Трябва узряване на митрополитите и смирение, защото гордостта властва в техните души. Ще се радвам това да е преди смъртта ми. Отвратен съм и не виждам смисъл да живея в толкова пошъл свят."

Четете още

Избраха наместник на покойния патриарх Неофит

Избраха наместник на покойния патриарх Неофит

Митрополит Николай е категоричен: Няма да съм кандидат за патриарх!

Митрополит Николай е категоричен: Няма да съм кандидат за патриарх!

Реклама
Реклама
Реклама