Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17454465 www.bgdnes.bg

Васил Терзиев със заплата като на министър - поне 9100 лв.

Заплатата на кмета на София Васил Терзиев да се вдигне до възможни по закон таван от 9100 лв. Предложението е на общински съветници. Така ще се повишат и тези на заместниците му, районните кметове на столицата и общинските съветници. Това е три пъти повече от сегашните им заплати. На съветниците основното възнаграждение става 5733 лв. Досега Терзиев се разписва срещу 3014 лв., които той дарява.

Увеличените на заплатите от 1 април е заложено в доклад на шефа на СОС Цветомир Петров, Вили Лилков ("Синя София"), Севделина Петрова (независима), Борис Бонев (ПП-ДБ) , Иван Таков ("БСП за България") и Пламен Данаилов (ИТН). Той ще се гледа на предстоящото заседание в четвъртък. Съветниците предлагат кметът да получава максималния възможен размер според нормативните разпоредби - колкото заплатата на министър. И припомнят, че заплатата на кмета, заместниците му и общинските съветници не са променяни от 2014 г., а на кметовете на райони - от 2017 г.

Реклама

"През този продължителен период настъпи значително повишаване на цените на стоките и услугите, което налага актуализиране на заплатите на лицата, пряко ангажирани с управлението на Столична община", пишат те в доклада си.

Основна месечна заплата на заместник-кмет, че е 80% от тази на кмета, или 7280 лв. Толкова ще и тази на кметовете на райони. Заместник-кмет на район пък ще получава 4732 лв. (65% от заплатата на кмет на район). Заплатата на кмет на кметство на територията на Столичната община ще е 2730 лв., или 30% от тази на кмета. На кметските наместници 1774 лв., или 65 от основната месечна заплата на кметовете на кметства. Заплатата на председателя на Столичния общински съвет ще е 8190 лв. (90 на сто от основната месечна заплата на кмета). Общинските съветници ще получават 5733 лв. (70 на сто от основната месечна заплата на Председателя на Столичния общински съвет).

Четете още

Кой е Васил Терзиев - новият кмет на София?

Кой е Васил Терзиев - новият кмет на София?

Васил Терзиев и Ваня Григорова на балотаж в София, Антон Хекимян се провали

Васил Терзиев и Ваня Григорова на балотаж в София, Антон Хекимян се провали

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама