Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17493529 www.bgdnes.bg

Котаракът Гого фен на Иван Вазов

  • Животното стана талисман на Народната библиотека в Пловдив 
  • Спи върху книгите му, крие се от фенки 

Доли ЛУКАНОВА

Фен на Иван Вазов се оказа котаракът Гого, който живее в Народната библиотека в Пловдив. Животинката най обича да спи върху томове с произведенията на писателя. Случайно или не, учреждението носи името точно на автора на "Под игото". Гого се превърна в сензация, след като се настани да живее в библиотеката. Имаше предложение котакът да бъде изгонен, но пловдивчани направиха подписка в негова защита и Гого остана в библиотеката.

Реклама

Иначе Гого живее спокойно, разумно и просто. Точно като в песента на дует "Ритон" "Елате ни на гости". Интересът към талисмана на пловдивската Народна библиотека "Иван Вазов" се засили многократно през последния месец и много фенки посещават читалнята специално заради животното. Котето не се трогва от вълненията към персоната му и редовно излиза да скитори далеч от хорското внимание.

"През деня Гого почти изцяло отсъства. Движи се навън, обикаля си и си ходи наоколо", споделят пред "България Днес" от културната институция.

5-годишният котарак се появява в градската библиотека на Гергьовден миналата година и оттогава носи късмет на работниците там, които го обгрижват с любов. Всички описват Гого като изключително спокойно, любвеобилно и общително животно. Персоналът на библиотеката му е направил и специална дървена къщичка с хранилка. Домашният любимец може да излиза на разходка, когато пожелае.

"Когато огладнее, идва", смее се пазачът на библиотеката.

Котаракът разполага и с къщичка в една от залите за свободен достъп. Има много почитатели, които всеки ден му носят храна и се радват на присъствието му сред лавиците с книги. Жорко, както го наричат някой от феновете му, има афинитет към българската литература. Освен Иван Вазов котакът проявява интерес и към Христо Ботев и други родни автори, на които творби спи понякога.

Първите месеци Гого живееше в залата за свободен достъп на читатели нелегално. Библиотекарките му осигуряват закрила тайно от директора, но някой го издаде и Гого беше застрашен от изгонване. Тогава се организира петиция, която обедини града и събра над 10 хил. подписа в негова защита. Така се взе решение котаракът да остане и да се превърне в официален символ на библиотеката.

Издават му биография

Писателка от Плевен увековечи борбата за спасяването на дома на котарака Гого в книжка. След като гледа репортажите за него, Петя Трендафилова решава да направи нещо като биография на косматото животно. В книжката са събрани всички интервюта с читатели и служители на библиотеката и е поместена историята на талисмана.

Реклама
Реклама
Реклама