Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17541410 www.bgdnes.bg

76-годишният актьор Антон Радичев: Дано увеличат и моята пенсия!

Комикът работи здраво с представления в цялата страна

Антон Радичев се надява и неговата пенсия да бъде преизчислена и обичаният комик да получава по-голяма сума от държавата.

"Дано и мен обхване това преизчисление. Ще разбера, като си получа новата пенсия", сподели пред "България Днес" легендарният актьор от "Оркестър без име" и Клуб "НЛО".

Реклама

Считано от 1 април 2024 г., НОИ преизчисли служебно пенсиите на около 350 000 пенсионери, придобили осигурителен стаж след пенсионирането си или след последното преизчисление на пенсиите.

Преизчисляването обхваща работещите пенсионери, получаващи трудови пенсии - пенсии за осигурителен стаж и възраст, пенсии за инвалидност поради общо заболяване и пенсии за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест. Те трябва да имат придобит осигурителен стаж през предходната 2023 г. и да не са подали заявление за преизчисляване на пенсията им с придобит след пенсионирането им осигурителен стаж и осигурителен доход до датата на настоящото служебно преизчисляване.

Служебното преизчисляване на пенсиите стартира като извънредна мярка по време на коронавирусната пандемия през март 2020 г., а година по-късно мярката стана постоянно действаща. През 2023-та служебно бяха преизчислени пенсиите на близо 336 000 работещи пенсионери.

Радичев попада в обхвата на работещите пенсионери, като на 76 години не спира да работи с представления в цялата страна.

В края на февруари Радичев взема специално участие в премиерата на пиесата на Борис Априлов "Хиляда и вторият" на сцената на Сливенския драматичен театър "Стефан Киров". Антитоталитарната гротескова пиеса на недолюбвания от властта преди 10 ноември 1989-а сатирик е играна пълноценно за пръв път именно в Града на 100-те войводи. Преди няколко десетилетия тя е била поставена в Старозагорския драматичен театър, но набързо свалена от "законодателите на културата".

Реклама

Режисьорът на постановката Петър Денчев придава на пиесата съвременно звучене, защото смята, че тя е актуална и в днешно време. За първи път в кариерата си Радичев играе ролята на Краля.

Актьорът, изиграл над 60 роли в театъра и още толкова в киното, през 2023 г. е удостоен с награда "Икар" на Съюза на артистите в България за изключителен принос към българския театър по случай своята 75-годишнина.

И след 50 години на сцената на Народния театър още играе в негови постановки като "Колко е важно да бъдеш сериозен".

В понеделник Радичев участва и в първа репетиция на нова постановка в Общински театър "Невена Коканова" в Дупница, където ще си партнира с Ивайло Захариев.

Доскоро Радичев се оплакваше от пенсията си от 600 лв., която му стигала за покриване на битови сметки и най-необходимото, заради което му се налагало да прави сериозни икономии. След началото на новата година и прекрояването на доходите на възрастните хора от държавата Радичев се похвали, че получава над 900 лв. и с приходите от Народния театър и представленията в Сливен и Дупница бюджетът на комика вече е далеч по-задоволителен.

Четете още

Легендата Антон Радичев стяга куфари

Легендата Антон Радичев стяга куфари

Антон Радичев тръгна на кинезитерапия, става крал в нова постановка

Антон Радичев тръгна на кинезитерапия, става крал в нова постановка

Реклама
Реклама
Реклама