Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17542116 www.bgdnes.bg

Специалистът Стефан Кюркчиев: Змията пробива маратонката, но не и планинските обувки

Не изсмуквайте отровата, може да попадне чрез слюнката в организма

"Змия или смок пробива маратонката без проблем и ще ви ухапе, ако се почувства застрашена. Затова съветвам хората да носят здрави планинска обувки с дебела подметка и кожа, които обхващат стабилно глезена, през нея змията няма да успее да ви ухапе."

Това сподели пред "България Днес" Стефан Кюркчиев, уредник "Терариум" в Регионалния природонаучен музей в Пловдив. Специалистът е запален планинар и има дългогодишен опит в дебрите на родните балкани.

Реклама

"Влечугите плъзнаха вече, усещайки затопляне на времето, и това е нормално. Не биха нападнали човек, ако се чувстват спокойни. Но се случва да се настъпи по невнимание змия или да се окажем в опасна близост до нея. Тогава захапването и степента на отровата зависят от това дали влечугото е гладно. В ранна пролет те може да не са се хранили скоро и да отделят повече отрова", казва Кюркчиев.

В такива случаи първото задължително действие е да се пият възможно най-много течности и да се търси лекарска помощ.

"Съветът ми е да не се изсмуква директно отровата от крака, защото може да има обратен ефект. Чрез слюнката тя може да попадне в организма и да увреди бъбреци, черен дроб и други органи", посочва експертът и посъветва, ако видим влечуго, да не го замеряме с камъни и да не го бутаме с пръчки, а да го подминем.

Кюркчиев не е учуден и от необичайната гледка в района на хижа "Ком", където преди броени дни усойница изпълзя от дупката си и тръгна на "разходка" директно върху дебелия сняг. Кадри на влечугото бяха публикувани във фейсбук страницата Meteo Bulgaria.

Усойницата е една от най-разпространените в Европа и е сред най-студоустойчивите влечуги в света. Обикновено прекарва зимните месеци в зимен сън, но е типично в топли дни да се показва на припек, дори и в снега.

Отровата й е сравнително слаба и за последните 150 години са регистрирани 14 смъртни случая след ухапване от усойница.

Реклама
Реклама
Реклама