Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17590168 www.bgdnes.bg

Три чувала експлозиви открити преди "Левски" - ЦСКА

*Вкарват ракетите пред погледа на полицията

*Момичета вкарват бомби в гащите, има подозрения, че някои ченгета са в комбинация с агитката

Гонзо: Ще има смъртен случай

Президентът на БФС Георги Ивано говори за грозните сцени по трибуните. Той заяви, че трябва да се вземат мерки, преди да бъде твърде късно и да има смъртен случай.

Реклама

"Не толерираме това, което се случи извън терена и това, което направи агитката на ЦСКА. Не толерираме бомбите и ракетите, защото застрашава здравето на хората. Футболът е игра и хората на стадиона трябва да се чувстват спокойни. От моя страна има желание да се реши проблемът. Трябва да седнем с МВР и да видим как ще противодействаме на това, което се случва на трибуните. Трябва да се вземат мерки, защото ако продължаваме така, ще има смъртен случай, ще е късно. Не съм привърженик да няма гостуваща агитка. Не е правилно да я няма едната агитка, но трябва да има по-сериозни наказания за хулиганите", заяви Гонзо.

Невиждан бомбен ад е готвен на дербито между "Левски" и ЦСКА-София на Националния стадион. Три чувала с експлозиви, които да бърат взривени по време на срещата, е намерила полицията на съоръжението само няколко часа преди мача.

Проверката започва в 06,30 ч. в неделя сутрин. Гледа се всяка седалка. Докарани са мощни скенери от ГДБОП. Проверява се и района около стадиона. В сектор "Б" не е открито нищо. Всичкият арсенал е бил в и около "Г". От полицията официално обявиха, че ракети с по 380 изстрела и множество бомбички са иззети. Освен това униформените са се натъкнали на множество бомбички и взривни устройства.

Източници на "България днес" разкриха, че един от експлозивите е бил с обсег 100 метра. Можел е да бъде изстрелян от "Г" и да падне в "Б" сектор. Друга самоделна взривна система е била пригодена да изстрелва 100 ракети, по една на всеки 30 секунди. Имало е мощна бомба, която се е задействала с дистанционно. Всички експолозиви са иззети.

"Подходът е иновативен - заяви началникът на сектор "Масови мероприятия" към СДВР Иван Георгиев. - Има бомби, които бяха сложени на около седем метра от земята, други бяха скрити на ролетни щори. Най-вече тези ракети, тип писалки. Едните са с 300 изстрела, другите с 380. Доста са мощни. Може да нанесат доста щети."

Реклама

Полицията не е имало как да разбере кой и кога е внесъл експлозивите, тъй като камерите на сектор "Г" на Националния стадион не работят. Това е така отдавна, което се оказва много убодно за конспираторите. Камерите са изискване за лиценз на съоръжението за международни мачове.

Въпреки че съоръжението бе прочистено от бойния арсенал, по време да дербито на трибуните бе страшно. Още пет минути преди началото на мача полетя първата ракета от "Г" към "А" сектор. Последва отговор. Обстрелът продължи по време на цялата среща, като ракетите падаха върху хората. Ранени са шесттима. Всички от сектор "А". Сред тях първият е дете. Момченцето бе свалено до линейката, като цялата му ръка бе в кръв и обгорена.

През второто полувреме сериозно пострада и жена. Тя бе свалена до лекарите на пистата на ръце от един от гардовете на охранителната фирма в централната трибуна. По-късно дикторът на стадиона обяви, че се издирва 11-годишният Виктор. Неговата майка е в линейката и детето да отиде там. В един момент една до друга пред сектор "А" бяха наредени и трите линейки, които бяха на стадиона.

Малко след това се разигра грозна сцена. В момента, когато органите на реда отвориха вратата, за да може пострадалата да бъде качена на линейка, фенове на "Левски" опитаха да нахлуят на пистата. От сектор "Б" бяха повикани гардове на "ЛСФК ООД". Те трябвало да успокоят развилнелите се и да изкарат ултрасите, мятащи ракети към тези на ЦСКА-София. Били повикани от полицията. Гардовете начело с Дани Илиев и Любомир Делов започнаха да бият. В един момент се намесиха и униформените, които напръскаха част от феновете на мрежата с малко водно оръдие. Чия е идеята частни охранители да влизат в сектора не е ясно.

"В момента се разследва как са вкарани бомбичките. Ще се преглеждат камерите на стадиона, което ще отнеме време. От записите ще се установи как и от кого са вкарани дадените бомбички, ракети и прочее. Все пак такива неща имат някакво техническо време, което е нужно, за да бъдат прегледани всички записи от всички камери. Друго към момента не можем да кажем", Това казаха от МВР за "България днес" по повод ексцесиите по време на столичното дерби в неделя.

Дългогодишният председател на Националния клуб на привържениците на "Левски" Степан Хиндлиян призна, че използването на сигнални ракети е проблем. Той напълно се разграничи от онези фенове, които са ги изстрелвали.

"Попитайте лицата, които са правили тези ексцесии в сектор "А". Не отговарям за охранителната фирма, не знам дали са били повикани от полицията. Нямам никакво отношение към мятането на ракети от хора от сектор "А", които опитват да се правят на агитка. Да, наистина тези ракети се превръщат в проблем, обърнете внимание откъде летят", коментира Хиндлиян пред "България Днес".

С представители на фирмата охранявала мача "България Днес" не успя да се свърже.

Остава и въпросът как са вкарани експлозивите при обявените драконовски мерки за сигурност от МВР. Част от хората бяха щателно претърсвания, но явно други не са. От години се говори, че някои ултраси са в комбина с униформени. Така въпреки всичко вкарват бомбички и димки. В един период част от експлозивите се вкарваха в чорапи и обувки. В последните години за внасянето им се използват най-често момичета. Те ги крият в гащите и сутиените си.

Макар на този мач сектор "Б" да не хвърля бомби, от там имаше брутален обстрел от откъртени парчета бетон към строените полицаи. Имаше и няколко ранени. Камъни паднаха и до няколко от журналистите на пистата. Сред тях бяха и тези на "Левски ТВ".

Реклама
Реклама
Реклама