Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17608220 www.bgdnes.bg

Подалият жалба срещу избирането на Гонзо за шеф на БФС: Взел съм мерки да предпазя децата си

  • Имало нещо нечестно в избора на Георги Иванов за шеф на БФС
  • Взел съм мерки за децата си, казва Петко Петков, задават се още куп дела

Президентът на аматьорския футболен клуб "Скравена" Петко Петков се страхува за децата си след подадената от него жалба срещу вписването на Георги Иванов-Гонзо за президент на БФС! Тя предизвика сериозно напрежение във футболните среди, тъй като заради нея шеф на централата засега формално остава последно изпълняващият длъжността Михаил Касабов.

Реклама

"Натискът е голям, взел съм мерки да предпазя децата си", признава пред "България Днес" Петко Петков, който е и директор на училището в Скравена. Той не разкрива откъде точно идва натискът върху него и в какво се изразява.

Жалбата на Петков доведе до скандали, след като по-късно от управата на клуба се разграничиха от президента си и се заканиха да спрат заведеното дело. Но Петков няма никакво намерение да оттегля жалбата си.

"Скочил съм нависоко, намерих смелостта - казва Петков. - Съгласувал съм жалбата с трима от Управителния съвет, но те се отметнаха. Имахме устна уговорка. Не съм нарушил устава на клуба. Управителният съвет е променил решението си под въздействие. Имаме среща с кмета на Ботевград, на която ще се разберем. Аз съм в правото си, не съм нарушил никакъв закон. Консултирал съм жалбата с юристи. Имам право на лично решение. От 1700 човека в село Скравена 1400 ще ме подкрепят."

Софийският градски съд вчера обяви, че спира вписването на Иванов и новия Изпълнителен комитет на БФС заради жалбата срещу решенията от извънредния конгрес. Докато съдът не се произнесе по казуса, Гонзо на практика не може пълноценно да управлява футболния съюз.

Жалбоподателят Петков се съмнява в честността на Конгреса, при който легендата на "Левски" разби конкуренцията в лицето на Димитър Бербатов и екипа му.

Реклама

"Пременил се Илия, погледнал се - пак в тия - казва шефът на "Скравена". - Има нещо нечисто. Остана в мен едно съмнение, че има нечестна игра. Как точно на Гонзо му трябваха 235 гласа и ги получи? Как го изчислиха толкова да събере?! Не съм против Гонзо, но искам промяна. Не съм говорил с екипа на Бербатов или някой от другите кандидати. Във футбола ни трябва някой обединител като Христо Стоичков, но той няма желание да става президент. Ще видим какво ще реши съдът по жалбата. Ако Петко загуби, а Гонзо спечели - ще се извиня."

Според специалиста по спортно право Георги Градев жалбата от "Скравена" може да доведе до нови дела, които да се проточат с години. Докато Гонзо и новоизбраният Изпълком не бъдат вписани в Търговския регистър, част от решенията им няма да са легитимни.

"Те могат да упражняват дейността си по вътрешни въпроси - разясни Градев пред "България Днес". - Могат да назначават комисии, да правят назначения. Но във взаимоотношенията им с ФИФА, УЕФА, рекламодатели трябва да стои подписът на Касабов. Жалбата на "Скравена" е написана грамотно, от млад адвокат, тъй като е подадена по електронен път. Натискът върху жалбоподателя може да дойде от Зоналния съвет на БФС, който евентуално да изхвърли клуба от структурите си."

Жалбата на селския отбор може да спре Гонзо от участие на предстоящия конгрес на ФИФА на 17 май в Тайланд. Ако Иванов не бъде вписан като президент дотогава, то представител на БФС на форума трябва да е Михаил Касабов.

"Има вариант и двамата да са представители на БФС на Конгреса на ФИФА. Ако гласуват и по различен начин, ще настане веселба", казва Градев.

Същевременно Гонзо бе сниман в любопитна компания на мача "Левски" - ЦСКА. Той изгледа дербито в непосредствена близост до известен крадец с влезли в сила присъди. В ложата до него седи Павел Илиев-Пачата, разкрива "24 часа". Той нашумя покрай обир на дома на естрадната легенда Лили Иванова. Пачата бе заподозрян, но в крайна сметка се оказва, че не той е извършителят. Дали изобщо се познават с Гонзо, засега не е ясно.

Четете още

БОМБА! Гонзо още не е президент на БФС, вижте причината

БОМБА! Гонзо още не е президент на БФС, вижте причината

Гонзо крие дали е говорил с Бербатов

Гонзо крие дали е говорил с Бербатов

Реклама