Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17609168 www.bgdnes.bg

Не разрешиха преработка на коноп, щяло да се сее марихуана

С 81 гласа "против", 33 "въздържали се" и само 49 гласа "за", депутатите отхвърлиха на първо гласуване промените в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, съобщава БНР. Той предвиждаше с разрешение на министъра на земеделието да се отглеждат и преработват растения от рода на конопа, когато са предназначени за производство на продукти без психоактивно действие.

Законопроектът получи подкрепа в зала само на ПП-ДБ. Владислав Панев изтъкна икономическите ползи от отглеждането и преработката на индустриален коноп, като наблегна на това, че тази култура може да съживи Северозападния регион:
"Това е изключително патриотичен закон, първо, тъй като конопът е традиционна българска култура. Последните, години откакто преработката на индустриален коноп е забранена в България, изнасяме работни места, изнасяме добавена стойност, изнасяме инвестиции за съседните ни държави, може би за стотици милиони левове. Вече преработената продукция се внася обратно за продажба на българския пазар".

Реклама

Доскорошните управляващи и опозиция обаче се обединяваха в критиките си, че въпреки медицинските ползи - като например за лечение на глаукома и Алцхаймер, има съмнения във възможностите за контрол.

Лъчезар Иванов от ГЕРБ-СДС приведе американска статистика, според която в САЩ, където марихуаната е легализирана, зависимостта и престъпността са се повишили:

"При всичките разглеждания, когато сме обсъждали тази тема в здравната комисия, съм задавал въпроса - примерно на МВР, на различните институции, по какъв начин ще се контролира този 003 процента карабиноли, които се съдържат, по какъв процент и по какви методики ще се оценяват. Отговор позитивен нямаше".
"Липсата на контрол как ще се направи и коя лаборатория, кои лаборатории, защото индустриалното производство ще изисква много засилен контрол, прави така, че ще бъдат в страната дадени възможности за производства на неща, които могат да бъдат с двойна употреба", допълни проф. Андрей Чорбанов.

Росен Костурков от ПП-ДБ опита да опровергае опасенията, но без резултат:

"Индустриалният коноп и марихуаната са две коренно различни растения и всички приказки, особено от медицински лица, че ние с разрешаването на преработката на индустриален коноп, от който се правят индустриални продукти - въжета, тухли, масла, изолации и т.н. разрешаваме марихуаната, е, даже не и популизъм, не знам какво е, това е престъпление", отбеляза Костурков.

Четете още

Спипаха наркопласьор с над килограм марихуана
Спипаха наркопласьор с над килограм марихуана

Спипаха наркопласьор с над килограм марихуана

Диона продължава с тревата! Рекламира медицински коноп (СНИМКИ)

Диона продължава с тревата! Рекламира медицински коноп (СНИМКИ)

Цеци Красимирова с магазин за "храни от канабис"

Цеци Красимирова с магазин за "храни от канабис"

Илиян Найденов сипва конопен чай
Илиян Найденов сипва конопен чай

Илиян Найденов сипва конопен чай

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама