Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17618425 www.bgdnes.bg

91-годишният Енчо Пиронков: Синът ми е по-талантлив от мен

Куп знаменитости разглеждат картините на художника

"Изкуството винаги е било за тези, които имат необходимост от него. Така се е появило - като духовна енергия, предназначена за избраните. Защото не всички човешки същества имат потребност от духовност. Тя или се ражда заедно с човека, или се изгражда, но без нея не може да има контакт между твореца и публиката."

Думите са на големия български художник Енчо Пиронков, който преди ден стана куратор на изложбата на сина си Петър в галерия "Нирвана".

Реклама

"Избрах картините му с голяма любов. Той е по-талантлив от мен, но и семейството много му помага. Горд съм със снаха си Юлия", каза Енчо.

Изложбата бе самостоятелна и я откри собственикът на галерията - бизнесменът и меценат Николай Младжов.

Години наред в неговата галерия "Нирвана" могат да се видят най-талантливите и популярни художници на нашето време.

"Радвам се, че тук се случи тази моя изложба. Това са едни мои духовни преживявания, които не са лесно смилаеми сюжети. Винаги търся духовното присъствие, излъчването, светлината, наречена изкуство", сподели от своя страна и Петър Пиронков.

Художникът всяка година прави 4-5 изложби по цял свят. Има над 60 самостоятелни изложби във всички кътчета на планетата. Произведения на Петър Пиронков са притежание на десетки музеи и частни колекционери.

Да разгледат творбите дойдоха още: сестрата на Петър - музикантката Вида Пиронкова, художникът Греди Асса, певицата Диана Дафова и дъщеря й - Лили Сотирова, художникът Калин Балев, син на бившото соцвеличие Милко Балев, Мисис Баба Капка Амзина и половинката й Явор Цаков, бизнесдамата Меги Савова и много други.

Четете още

Големият художник Енчо Пиронков като младеж и на 91 години

Големият художник Енчо Пиронков като младеж и на 91 години

Пиронков на 90 с колегите

Пиронков на 90 с колегите

Реклама
Реклама
Реклама