Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17646968 www.bgdnes.bg

Брадва! 2500 лв. броим за бала

Празненство на кредит 

На момчетата им излиза по-евтино 

Доли ЛУКАНОВА

2500 лева излиза абитуриентският бал тази година! Това сочи проверка на "България Днес". Остава около месец до едно от най-очакваните и незабравими събития в живота на всеки ученик. Подготовката за него в повечето случаи продължава дълго, а всеки абитуриент се старае да изглежда безупречно в този ден, като за това се отделят и доста средства от семейния бюджет.

Оказва се, че за поредна година процесът по подготовката при момчетата е в пъти по-лесен и евтин. Това е така, защото за визията им не са необходими важните елементи както при момичетата като грим, маникюр, официална прическа и бижута.

Реклама

Цените на роклите през 2024 г. варират между 500 и 2500 лева. Ако са дизайнерски или девойките предпочетат нещо ушито по техния вкус, то цената може да скочи значително. Някои рокли и изработки достигат до колосалните суми от 8000 - 9000 лв. Официалните обувки тръгват от 80-100 лв. нагоре, както и аксесоарите. Вечерните чанти, подходящи за официалните тоалети, могат да се намерят и за 50 лв. Прическите и професионалният грим вървят по около 100 лв., а цената за изящен маникюр тръгва от 40 лв. Само дотук, ако в семейството има абитуриентка, похарчената сума в най-добрия случай ще е 990 лв. За абитуриент сумата е с поне 200 лв. по-малко.

Поради една или друга причина спомените от абитуриентските балове понякога се губят. Именно заради това зрелостниците наемат фотографи, които да запечатат и съхранят най-милите им спомени. Това е едно от най-големите пера в бюджета за бала. Наемането на професионалист започва от 150 лв. на час, като има и изискване, че не могат да бъдат ангажирани за по-малко от 2 часа. Така в най-добрия случай джобът олеква с 300 лв. За всеки следващ час се доплаща най-малко по 120 лв.

Кувертите за балните зали започват от 150 лв. тази година, като в тях са включени 4 или 5-степенни менюта, 100 мл твърд алкохол, бутилка вино или две бири. Кувертите за роднини по механи и ресторанти започват от 50 лв. Ако съберете 20 човека, сметката няма да е под 1000 лв.

Теглейки чертата накрая, излиза, че балът ще струва най-малко 2500 лв. За много семейства сумата е непосилна и родители теглят кредит за звездния ден на детето си.

Четете още

Поканите за бала стават все по-нестандартни и смели:  Класната каза "Да"

Поканите за бала стават все по-нестандартни и смели: Класната каза "Да"

Абитуриенти 2023: Малко над 2 бона гълта балът

Абитуриенти 2023: Малко над 2 бона гълта балът

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама