Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17648211 www.bgdnes.bg

Деца стават жертви на стрелба

*Играчка-плачка!

*С пистолети, с пушки и с пневматични оръжия, които на са заключени, стават повечето бели

Инцидентите с малки деца в България не стихват. Има простреляни бебета, има малолетни, които се докопват до пушката или пистолета на татко или на дядо, защото е пропуснал да ги заключи в касата. Случаите са много.

Реклама

Последният е само от преди дни. В неделя пеленаче едва на годинка и половина бе простреляно в главата. Кървавият екшън се разиграва във врачанския квартал "Кулата". Две са неофициалните версии към момента. Едната гласи, че изстрелът с ловна пушка е произведен случайно, след като 12-годишно дете си играло с оръжието на дядо си. Другата версия е, че стрелецът е 20-годишен, близък на семейството на пострадалото дете от врачанското село Галатин, което било на гости във Враца. Момченцето е прието в много тежко състояние във врачанската Спешна помощ, а от там веднага търсят помощ от колегите си от София. Докато дойде помощ от столицата, лекарите от Враца установяват множество метални части в главата на простреляното дете, от което се предполага, че е стреляно със сачми. Военният хеликоптер каца на площадка в района на врачанската болница и транспортира пострадалото дете към столицата в рамките на минути.

Вчера столичните медици от "Пирогов" оперираха бебето и успяха да спасят живота му. По време на интервенцията екипът на проф. Габровски извадил сачма от мозъка на пострадалото дете. Състоянието му е стабилизирано, уточняват от най-голямата спешна болница у нас. Детето продължава да е настанено за лечение и активно наблюдение в детската реанимация на "Пирогов".

В началото на миналата година подобен инцидент се разигра на тържество в град Левски. Кървавият екшън стана на 25 юли, докато няколко фамилии празнуват женитба, по неофициални данни.

Всички се веселят, докaто по едно време пиян 53-годишен мъж започва да стреля напосоки с боен пистолет. Той произвежда няколко изстрела и по невнимание ранява 5-годишно дете. Куршумът влиза в петата на детето и то незабавно е закарано в болницата в Плевен. Мъжът бе задържан, а оръжието се оказа незаконно. Пистолетът дори е без серийни номера. Първоначално версията на роднините е, че детето се е наранило само, но после всичко се изясни. Случаят още се гледа в съда.

Почти по същото време миналата година 6-годишно дете се самопростреля в крака с пистолета на татко си. Този случай се разиграва във видинското село Ружинци.

Около 13.00 часа в паркиран пред дома му в селото лек автомобил, собственост на 42-годишния пастрок на детето, малчуганът взема пневматичен пистолет за пирони. Насочва го към крака си и се прострелва в бедрото. Лекарите го спасяват, а доведеният татко носи отговорност за случилото се. Казусът още не е приключил.

Реклама

В началото на 2023 година пък мъж простреля с пушка дете в Шуменско. На 20 април вечерта в шуменската болница постъпва 9-годишно дете, придружавано от родителите си. Било е с открита рана в дясната част на главата над ухото.

След преглед е станало ясно, че раната е повърхностна. Детето е настанено за лечение - без опасност за живота. След разследване е установено, че в района на читалището в село Косово 42-годишен мъж е произвел изстрел с въздушна пушка и уцелил момчето, което играело с други деца.

Тогава бе извършено претърсване в жилището на стрелеца и бяха иззети въздушна пушка със сачма в нея. Намерени са още пет найлонови торбички със сачми за ловни патрони, устройство за взривяване капсул-възпламенители за ловни патрони и капсул-възпламенител. Намерени бяха също два малокалибрени артилерийски снаряда, две найлонови торби с барут, боеприпаси за нарезно оръжие, 19 патрона за гладкоцевно, торбичка с капсул-възпламенител, гилзи, халосни патрони. Районът е бил отцепен.

Мъжът бе задържан, но какво се случи след това, така и не стана ясно.

 Внукът на Тома Томов

Трагедията в семейството на бившия депутат от "Евророма" и експрокурор Тома Томов се разигра на 8 януари 2021 година късно следобед. Тогава съседка откри безжизнено тяло на дете на улицата. Жената веднага разпознава момченцето и се обажда на близките му. Детето е закарано в болница, където медиците установяват, че то е издъхнало половин час преди да бъде намерено.

При огледа на местопрестъплението ченгетата установяват, че загиналото хлапе е било изнесено от дома на Димитър Йотов-Бирата, където по-рано отишло да си играе с неговия син. Първоначално от полицията във Враца бе съобщено, че малкият Тома е загинал след игра с пиратки. При огледа в къщата на Митко Бирата и след аутопсията на момчето става ясно, че то е издъхнало от изстрел с ловна пушка. На врата на момченцето имало голяма рана, която довела до смъртта му.

От жилището на Бирата са иззети ловни пушки, ловен полуавтомат и ловна нарезна карабина. Оръжията са законно притежавани и били съхранявани в мазето на къщата. В джоб на яке била открита кутия с патрони, калибър 30-06, а на етажерка имало няколко кутии с ловни патрони.

Впоследствие Димитър Йотов бе погнат за това, че не е държал прибрани оръжията си, което е позволило на сина му да се докопа до едно от тях и без да иска, да убие 8-годишния внук на Томов.

В момента той е осъден на 4 години решетки, но делото предстои да се гледа пред Апелативния съд в Пловдив.

Реклама
Реклама
Реклама