Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17652058 www.bgdnes.bg

Свалят със закон скоростта на магистралите в България до 130 км/ч

Максималната скорост на магистралите в България ще бъде намалена до 130 км/ч, вместо досегашните 140 км/ч. Това ще стане, когато бъде приет правителственият законопроект за промени в Закона за движение по пътищата, който бе вкаран в парламента през последните дни. С него се предлага пpeдлaгa дa бъдe oгpaничeнa cĸopocттa и пo т.нар. cĸopocтни пътищa - oт 120 ĸм/ч нa 110 ĸм/ч.

"Безопасността на движението по пътищата се влияе силно от скоростта на движение на превозните средства. Превишената и несъобразена скорост е причина за една трета от ПТП със загинали в Европейския съюз. По данни на European Transport Safety Council (ETSC) - Европейският съвет за транспортна безопасност, повече от 2100 човешки живота могат да бъдат съхранени всяка година, ако средната скорост на придвижване по европейските пътища се намали само с един километър в час", пишат в мотивите си към законопроекта министрите.

Реклама

В тях се обяснява, че автомагистралите са пътища с висока максимално допустима скорост и висока интензивност на движението, че се планират и строят да бъдат значително по-безопасни от другите видове пътища, тъй като задължително разполагат с физическо разделение на двете посоки на движение и с лента за принудително спиране. "Въпреки това средно около 8% от всички загинали в пътни инциденти в ЕС губят живота си вследствие от ПТП, възникнало на автомагистрала. В България, в периода от 2010 г. до 2022 г. по автомагистрали са загинали 561 души. С увеличаването на максимално допустимата скорост на 140 км/ч през 2012 г. и разширяването на автомагистралната мрежа в страната броят на загиналите по тези пътища като дял от всички загинали се увеличава от 3-5% на 9-10%.", посочва правителството.

В мотивите се добавя, че през 2021 г. трагичният пътен инцидент с автобус, възникнал на АМ "Струма", при който загинаха 46 души, е повишил този дял до 13%.

С изключение на Германия, където по-голямата част от автомагистралната мрежа има единствено препоръчителна максимална скорост от 130 км/ч, в Европа, освен в България, единствено в Полша има максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч. "С цел намаляване и ограничаване тежестта на пътнотранспортния травматизъм по автомагистралната мрежа в много от страните тази скорост е 130 км/ч, а в някои е дори 120 км/ч. В цяла Европа продължава тенденцията за понижаването ѝ, включително до 100 км/ч, пише в мотивите на МС, където се добавя и, че "броят на загиналите при ПТП, настъпили при движение извън населените места, е значителен. В тази връзка е целесъобразно скоростта на движение по автомагистрала да бъде намалена, като бъдат взети предвид добрите примери от държавите - членки на ЕС".

С проекта се въвеждат дългоочакваните нормативни изисквания и регламентация на нарушение на средна скорост, като за място на нарушението при установяване на превишаване на средната скорост се счита участъкът от пътя, за който е установено нарушението. Предвижда се нарушения за средна скорост да могат да бъдат установявани чрез техническите средства на електронната система на Агенция "Пътна инфраструктура". "Контрол на средната скорост ще се осъществява, като се съобразяват ограниченията на скоростта за съответните участъци - ще се избират отсечки с еднакво ограничение, за които са налице данни за често настъпване на пътнотранспортни произшествия, в които водачите са склонни да извършват нарушения на ограничението на скоростта. Контролът на средната скорост позволява осъществяването на контрол в по-дълги участъци за разлика от осъществявания контрол в определени точки, преди и след които водачите допускат превишавания на скоростта", се посочва в мотивите към проекта.

С него са предвидени и нови принудителни административни мерки - временно отнемане на шофьорската книжка до решаване на въпроса за отговорността за всички нарушения, които законът наказва с отнемане на свидетелството за управление. Въведена е също така промяна в размера на налаганите наказания, както по отношение на лишаване от право на управление на МПС, така и на размера на глобите.

Предлага се и 17-годишните да могат да вземат книжки и да могат да шофират, но задължително с придружител. "С цел изграждане на навици за безопасно управление е предложена възможността водачи, навършили 17-годишна възраст, да шофират с придружител", пишат от правителството. На практика те искат да вкарат в българското законодателство, което Европейската комисия се опитва да приложи на територията на целия ЕС.

Реклама
Реклама
Реклама