Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1766368 www.bgdnes.bg

Набиха министър със снежни топки

Със замеряне със снежни топки, палене на автомобили и блокиране на важни пътни артерии премина вчера националният протест срещу безумния скок на сметките за парно и ток през последните месеци. Митингите под наслов "Да запалим монополите - Национален протест срещу ЧЕЗ, Енерго-Про, ЕВН, топлофикациите и държавната политика в енергийния сектор" бяха организирани във Фейсбук и жителите на 15 града излязоха на улиците на бунт.

Около 500 гневни граждани се събраха пред сградата на министерството на икономиката и призоваха министър Делян Добрев да се покаже. Щом се появи, той беше обстрелван и улучен със снежни топки, като част от тях нацелиха присъстващите журналисти. Министърът се опита да разговаря с недоволстващите, но не му бе дадена възможност от скандиранията "Оставка".

Реклама

Два служебни автомобила на ЕВН пък са изгорели в нощта преди протеста в Пловдив. Те са били паркирани в близост до централата на ул. "Ген. Заимов" в града. От дружеството твърдят, че става въпрос за умишлен палеж. На протеста пловдивчани запалиха сметките си за ток пред сградата на ЕВН и хвърлиха жълти стотинки. Недоволните от високите сметки пееха химна и рецитираха патриотични стихове. В Добрич също хвърляха монети срещу алчните монополисти.

Във Варна стотици хора блокираха Аспаруховия мост и парализираха движението в морската столица. В началото на протеста недоволните варненци се събраха на площада пред сградата на общината, за да изразят гнева си срещу високите сметки за ел. енергия през последния месец. Повечето от тях показваха фактурите, от които ясно се вижда, че увеличението за декември е с над 100%. След скандирания "Мафия" и "Отивайте си" стотици хора се насочиха към кръстовището на булевардите "Сливница" и "Мария Луиза" и спряха движението, като легнаха на пътното платно. По-късно имаше сблъсъци между варненци и полицаи заради хвърлени яйца и камъни. Последваха и арести.

"EVN auf wiedersehen" (ЕВН, довиждане) скандираха над 300 души пред сградата на електроразпределителното дружество в Бургас. Хората се заканиха, че всяка неделя ще протестират срещу високите сметки. В Шумен над 50 души изразиха възмущението си, че са получили сметки по 300 лева и повече.

 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама