Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1766382 www.bgdnes.bg

Елица и Стунджи отново на "Евровизия"

Изпълнителите Елица Тодорова и Стоян Янкулов-Стунджи ще представят България на песенния конкурс "Евровизия 2013", съобщиха за "България Днес" от Българската национална телевизия (БНТ). За двамата това ще е второ участие в престижната надпревара, след като през 2007 г. завършиха на пето място с песента си "Вода". Петата позиция е и най-доброто постижение на страната ни досега.

Изборът на Елица и Стунджи е бил направен от вътрешна комисия в БНТ съгласно утвърдения регламент. "При взимането на решение е надделял фактът, че Елица и Стунджи са най-успешният представител на България в конкурса и веднъж вече са спечелили доверието на публиката през 2006 година. Изпращането на изпълнител с предишен опит на "Евровизия" е популярна практика и в последните години е използвана и от други държави - Сърбия с Желко Йоксимович, Германия с Лена, Гърция със Сакис Рувас, Ирландия с дуета близнаци "Джуърдс", заявиха от националната медия.

Реклама

Елица и Стунджи  ще имат възможност да предложат за първоначална селекция до 5 песни, които отговарят на правилата на конкурса. Комисията на БНТ ще прослуша песните и ще избере три от тях. Допуснатите 3 песни ще бъдат официално обявени и представени на живо в предаването "Неделя х 3" на 17 февруари тази година. От медията обясниха още, че на 3 март ще има още една пресявка. Тогава зрителите и специално жури ще оценяват парчетата. По време на прякото предаване зрителите ще имат възможност да гласуват с изпращане на SMS - по един за всяка песен от номер. Петчленният състав на журито пък ще се определи от генералния директор на БНТ. На първо място ще се класира песента, получила най-много точки от общото гласуване, като вотът на зрителите и журито ще има еднаква тежест.

"За мен е чест да представим труда, музиката и идеите си на този престижен европейски конкурс. Това е едно добро място, на което можем да работим за положителния имидж на страната ни и да покажем сплотеността и гостоприемството на българите като народ с древна култура и идентичността ни като нация. Благодаря за обичта на феновете, оценявам тяхната подкрепа", заяви развълнуваната Елица Тодорова. И допълни: "Ще  дам всичко от себе си, за да представим България достойно и да бъдем запомнени като модерни воини на днешното време, със свободен дух и изключителен хъс и амбиция. Българските ритми и любовта към корените и фолклора ни са ключът към успеха".

"След участието ни на "Евровизия" през 2007 г. очаквах, че рано или късно отново ще ни поканят за конкурса и затова не бях особено изненадан от предложението на БНТ да ни изпрати да представяме страната. Благодаря за вниманието към нас, както и надеждата, че достойно ще представим България", добави Стоян Янкулов.
Двата полуфинала и големият финал на "Евровизия 2013" ще се проведат на 14, 16 и 18 май 2013 г. в Малмьо, Швеция. България ще се състезава във втория полуфинал.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама