Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1766402 www.bgdnes.bg

Първо свиждане за Октай

Октай Енимехмедов се чувствал добре в ареста, разкриха негови близки, които най-накрая успяха да го посетят зад решетките. "Октай се чувства много добре и физически, и психически", сподели бившата му изгора Мария Желязкова. Тя ще може да се види с него чак след две седмици, за когато е определена следващата дата за свиждане. Тогава арестуваният ще може да получи храна и други вещи, които поръчал на семейството си.
В събота с Октай са се видели майка му Айше и брат му Метин. Нападателят на Ахмед Доган се е държал мъжки както винаги и не се е оплаквал, защото бил издръжлив, разказаха роднините му.
Те чакаха 20 дни след нападението в НДК, за да се видят с Октай, след като изпуснаха предишната възможност за свиждане заради местенето на задържания по етажите на следствения арест. През това време братът на нападателя се ожали, че не го пускат да го види.

Мария също искаше да се срещне с бившия си любим, но поради условието само двама да влязат при него се отказа в полза на най-близките му роднини. Тя дори му написа писмо, за да му каже, че го подкрепя. "Писах му, че ще отида на 9 февруари, но се отказах, защото нямаше смисъл да се разкарвам. Ще трябва да изчакам още две седмици", жалва се бургазлийката. Заради бюрократичните спънки тя пожела да стане защитник на Октай, за да може безпрепятствено да му ходи на свиждане. Оказа се обаче, че законът не е на нейна страна, защото такова право имат само юристи, кръвни роднини или съпруг.
25-годишният Октай Енимехмедов се прочу на 19 януари, когато се качи на сцената в зала 3 на НДК по време на националната конференция на ДПС и заплаши с пистолет почетния лидер на партията Ахмед Доган. Октай изненада Сокола, докато той четеше речта си. Нападателят насочи пищова на 10 см от слепоочието на Доган, но оръжието засече. След три презареждания Октай така и не успя да го използва по предназначение.
Той бе съборен на земята и в продължение на няколко минути делегати го ритаха и го налагаха кой с каквото му падне. Линчуването породи гневни призиви душманите на нападателя да бъдат съдени. Протести с това искане се проведоха в няколко града.


Балистичната експертиза не е готова

Районните и градските съдии се произнесоха категорично, че Октай трябва да стои в ареста. Те определиха постъпката му като изключително грубо нарушение на обществения ред. Магистратите се позоваха и на кадри от медиите за това, че безспорно Октай е извършил престъпление. Съдиите обясниха, че закана за убийство може да се извърши и с действия, а не само с думи. Нямало опасност да се укрие, но можел да извърши друго престъпление. Затова съдът му наложи постоянна мярка "задържане под стража".
Октай, който е студент в УАСГ, поиска да го пуснат под домашен арест, за да може да продължи образованието си. В съда той обяви, че не съжалява за постъпката си, а само за това, че пистолетът му засякъл. Посочи, че не искал да убие Доган, а само да го сплаши. Младежът заяви, че иска да допринесе с нещо за България, и каза, че въпреки че сме малка страна, може да сме най-добрите.
Прокуратурата чака комплексна експертиза, за да прецени дали да промени обвинението срещу Октай Енимехмедов. Назначените съдебномедицинска и балистична експертиза още не са готови, съобщиха от Софийската районна прокуратура. Първоначално досъдебното производство бе образувано за опит за убийство. След първоначалната балистична експертиза обаче нападателят на Доган бе обвинен в закана за убийство и хулиганство, защото се оказа, че пистолетът му бил газов и неизправен.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама