Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1766591 www.bgdnes.bg

Печелим от орязания бюджет на ЕС

 

Два милиарда евро повече ще получат българските фермери през следващите седем години от евробюджета, като страната ни ще получава средства и за борба с младежката безработица.
Това се разбра вчера, след като Европейският съвет одобри бюджета на Евросъюза за периода 2014-2020 г. Тежките преговори се водиха в Брюксел и през нощта. Част от участниците в тях признаха, че не са очаквали, че за дебатите ще им е необходима и четка за зъби!
За първи път в историята на Европейския съюз бюджетът намалява спрямо предишния период. Разходите за периода от 2014 до 2020 г. ще бъдат за 960 млрд. евро., което е с с 3% в сравнение с периода 2007-2013 г., или с около 12 милиарда евро. Въпреки това новините за България може да се определят като добри. "Увеличението на финансите в някои сектори е за сметка на намаление на парите в други. По-малко са средствата за конкуренция и растеж, за различни видове мисии на Европейския съюз в трети страни, за администрация, за безопасност и гражданство", коментира малко преди окончателното гласуване на бюджета министър-председателят Бойко Борисов.
Предвидени са повече пари за общата селскостопанска политика и фондовете за сближаване, които се използват предимно за строеж на инфраструктура. За пръв път се посочва конкретна сума за борба с младежката безработица - шест милиарда евро. Сумата се разпределя между страните, където безработни са поне 25% от младежите. България влиза в тази черна статистика и ще получава пари от това ново перо в бюджета на ЕС.
Не получи одобрение идеята за въвеждане на общ данък на ЕС. Така средствата за финансиране на седемгодишния бюджет ще продължат да се набират от три основни източника: вноските на всяка от 27-те държави членки въз основа на техния брутен национален доход, митата върху вносни стоки извън ЕС и данък захар, както и данъци въз основа на ДДС от всяка държава членка.


Същата компенсация за "Козлодуй"

Предвидените пари за компенсации за затварянето на блокове от I до IV на АЕЦ "Козлодуй" остават както досега. Предвижда се в следващите 7 години България да получи още 260 милиона евро за тази цел. За сравнение - Литва ще получи 400 милиона евро за АЕЦ "Игналина", а Словакия - 200 милиона евро за "Бухонице".


Повече за наука

Едно от малкото пера от бюджета на ЕС, което ще бъде увеличено, е това за наука, развойна дейност и иновации. В момента бюджетът там е 91 млрд. евро, но ще стане 126 млрд. евро. Увеличени са и парите за чиновниците в ЕС - от 57 млрд. евро, както беше досега, на 61 млрд. евро, като това се мотивира с присъединяването на Хърватия.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама