Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1766618 www.bgdnes.bg

Психично болният Митко Борисов: Искам да пия човешка кръв!

Видин е в ужас. Психично болният Митко Борисов спря да си пие хапчетата и започна да безчинства в града. Разхожда се с брадви и ножове, а посред нощ сече врати на къщи с викове: "Искам да пия човешка кръв."
Мъжът, който живее във видинското село Рупци, многократно е нападал съселяните си. Напоследък се вихри и из Видин, където освен на непознати няколко пъти посегна и на баща си. Веднъж го стрелял с газов пистолет, а за последно навестил къщата му, въоръжен с две брадви, миналата нощ.
"Към 5 сутринта чух викове. Беше синът ми Митко. Започна да троши входната врата с брадвите и да крещи: "Искам да пия човешка кръв!" Някой му е казал, че това ще го излекува, и сега търси кого да коли, за да му изпие кръвта и да излекува психиката си", разказва Иван Иванов, баща на кандидат-вампира.
Таткото се обадил на телефон 112, но преди да дойдат ченгетата, 41-годишният психично болен изчезнал яко дим.
Пристигналите след нападението полицаи приели сигнала и обяснили, че само ако Митко направи голяма беля, може да го задържат. Той е с множество регистрации за хулиганство и унищожаване на имущество, но има само една присъда от времето, преди да бъде освидетелстван.
Заради немощта на институциите бащата на Митко се е подготвил при следващото посещение да се отбранява сам.
"Изострил съм един шиш, метър и половина дълъг. Вярно, че ми е син, може да направя беля, ама да го оставя да ни заколи с жената ли? Опитвал е и преди - сякъл ми е ръцете, стрелял ме е с пистолет" - вдига рамене 61-годишният Иванов.
Изключително здравият физически Митко Борисов не посягал отскоро. Още преди време ръгал с ножове баба си и дядо си, душил ги. Първоначално успели да ги спасят, но по-късно починали от травмите.
Сега Борисов се е развихрил, разказват видинчани. Нощно време обикаля улиците, за да иска пари и цигари от окъснели минувачи. Преди две вечери навестил и дома на Цеко Пополежков. Разминало се леко - строшил прозорците и си тръгнал. Мъжът не си бил вкъщи, но го засякъл, когато се прибирал с колелото.
"Под постоянно напрежение сме от години. Не може да се живее така", жалва се и съседката Виолета Кръстева. Митко повредил секретната брава на вратата и сега не можела да се заключва. Жената се залоства със скрин, но спешно търси пари да смени бравата, за да е по-сигурна нощем.
Освен жителите на дунавския град с над 50 000 души население и тези на съседното село Рупци са ужасени от ставащото. Митко живее там в наследствена къща. Никой не смеел да припари до нея и местните само гадаят какво става зад стените й. Заради него нощем хората залостват здраво вратите, денем не смеят да го срещнат.
"Спрял е да си пие хапчетата и е почти изключил - час по час става по-зле, а ходи въоръжен. Сега нарязал гумите на две коли. Иначе пали контейнери по улиците или влиза по домовете, за да иска пари. Пощаджийката, като го види как е забелил очи, и се заключва. Магазинерката, ако е сама, веднага тича на площада, че ако стане нещо, да викне помощ, белким някой мъж се притече. Психозата е масова", разказва кметът на Рупци Славчо Минков. Пуснал сигнал до полицията, но не е обнадежден.
"Това нещо е от 9-10 години. Прибирали са го много пъти в Карлуково, но максимум за по три месеца. После го пускат, а той зарязва хапчетата и започва да буйства.
"Най-страшното става отведнъж и някой човек ще си иде. Може и да не е един. Моля ви, помогнете, институциите са безсилни при тези закони", проплаква Минков.


Назначават дело след месец

Митко Борисов е задържан принудително осем пъти в лудницата в Карлуково. В момента по съдилищата се точи ново дело. Видинският окръжен съд отказа да го постави под запрещение и случая ще решават софийските апелативни магистрати. На първа инстанция Борисов заяви, че баща му иска да го прати в лудница, за да го обере. Тогава въпреки че е изчетена експертиза, според която "паметта и интелектът му са болестно ангажирани", магистратите не намират основания за задържане.
От видинската полиция вчера обясниха, че след получените сигнали са изпратили преписка в прокуратурата с мнение Борисов да бъде принудително въдворен в здравно заведение. Тепърва обаче съдът трябва да насрочи дата за разглеждане на делото и се очаква това да стане след не по-малко от месец. Криминалистите обясняват, че без съдебно постановление са с вързани ръце. Потвърждават, че психично болният е изпращан много пъти в болница, но после пак го пускат и кръгът се затваря.
Бащата Иван Иванов търси начин да не се забавят нещата, защото този път "всичко е на косъм". За днес си е уговорил посещение при зам.-шефа на Областната дирекция на МВР комисар Константин Джунински.


Бургаският канибал остана без надзор

Канибалът от бургаското село Голямо Буково е останал без надзор и няма кой да следи дали си пие хапчетата. Майката на 53-годишния морски капитан Николай Гьоргов починала преди дни и сега хората се молят той да не спре да взима нужните медикаменти.
Гьоргов стана печално известен, когато уби двама свои съселяни и изяде част от вътрешностите им. Следвал окултен ритуал, който му давал безсмъртие. При ареста му беше намерен списък на хората, които трябвало да бъдат заклани. Не е наказан, тъй като го освидетелстваха като шизофреник. Лежи в психиатрия на няколко пъти, но от години е в родната си къща. Сега съселяните му се молят провидението да ги спаси.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама