Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17666530 www.bgdnes.bg

Църковно братство създава гладувалият отец Иван

След края на стачката 

Над 300 души ще помагат според силите си 

Църковно братство, в което всеки участващ мирянин ще помага според силите и възможностите си, създава отец Иван Янков от Сливен.

Духовникът, който навръх 53-тия си рожден ден обяви гладна стачка срещу касирането на избора за наследник на покойния митрополит Йоаникий, направи в неделя нова важна крачка. Виждайки, че от висшия клир не се трогват от намерението му да гладува до смърт пред сградата на Сливенска митрополия в подкрепа на кандидатурата на игумена на Поморийския манастир епископ Йеротей, Божият служител прекрати гладуването и започна благородна инициатива.

Реклама

"Идеята е да имаме общ път и стратегия в едно ново православно братство. Всеки ще дава своя принос доколкото му е възможно и ще помага с каквото може на тези, които имат нужда от това. Има заявки за повече от 300 души да се включат, като сред тях има и деца, и възрастни, и бедни, и богати, с различни професии", сподели пред "България Днес" отец Иван Янков.

В подобни инициатива желаещите да помагат могат да го правят във всякакви направления както за богослуженията, така и за дейностите извън храма - от най-обикновените като косене на трева и почистване до транспортиране на различни вещи или църковна утвар. Най-важното е хората наред с всекидневните битови ангажименти да присъстват все повече на църковните служби и да бъдат по-сплотени във вярата си.

След гладната стачка свещеникът се върна пълноценно към пълния си работен ден и богослуженията, които ще оглави за предстоящите големи празници Цветница и Великден.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама