Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1768349 www.bgdnes.bg

Сатанизираният папа слиза от престола

Десетина дни преди Българската православна църква да избере нов патриарх, католическата общност остана без водач.
"Твърде болен съм, за да продължа!" Това тъжно признание направи главата на Римокатолическата църква папа Бенедикт XVI, като допълни, че се оттегля от поста на 28 февруари. "В днешния свят, предмет на толкова много резки промени и разтърсван от въпроси от дълбоко значение за живота на вярата, за да пазя делото на Свети Петър и проповядвам Божията истина, са необходими както сила на ума, така и на тялото. Но това са все сили, които през последните няколко месеца се влошиха до степен, която ме кара да призная неспособността си да изпълнявам адекватно поверената ми служба", обяви 85-годишният първосвещеник и допълни: "Скъпи братя, благодаря ви най-искрено за цялата любов и работа, с която сте ме подкрепяли по време на моята служба и моля за прошка за всички мои слабости!"
Бенедикт ХVт застана начело на Римокатолическата църква на 19 април 2005 г. Той наследи на поста почти митологизирания още приживе папа Йоан-Павел тт. Ако полският папа ще се запомни като един от най-обичаните, то германският успешно би могъл да се бори за приза на един от най-мразените. Дали заради неминуемите сравнения с "благия" си предшественик, но от самото начало нетърпящият възражения папа Бенедикт XVI бе буквално демонизиран. Наяве излязоха нелицеприятни факти от биографията му. Актрисата Сюзън Сърандън директно го нарече "нацист". Според изнесената публично биография на 14-годишна възраст Йозеф Ратцингер, както е светското име на досегашния папа, е постъпил в "Хитлерюгенд" и е преминал обучение по противовъздушна отбрана, но не е участвал в боеве. При идването на съюзническите войски за кратко е бил задържан в лагер за военнопленници като германски войник, но скоро след това е освободен.
От Ватикана моментално отрекоха нацисткото минало на духовния си водач. "Йозеф Ратцингер никога не е членувал в "Хитлерюгенд". Той е бил 16-годишен семинарист, когато е бил зачислен в спомагателен корпус за защита от бомбардировките на съюзниците", коментира сагата ръководителят на прессекретариата на Светия престол Фредерико Ломбарди. В общественото пространство обаче моментално бяха разпространени снимки, показващи младия Йозеф с вдигната в хитлеристки поздрав ръка...
Оттам насетне войната между папата и медиите стана жестока - като се започне от изнасянето на реално съществуващи факти до злонамерени инсинуации или многократно тиражиране на откровени лъжи. Според Ватикана папата е нарочно сатанизиран. Според немалка част от наблюдателите обаче вината за това не се корени в миналото, а в действията на Бенедикт ХVт като папа.
Като начало папата не се хареса на най-праволинейните католици. В магистралната си реч на в Ратисборн той изтъкна ролята на разума, като по този начин се противопостави на чисто емоционалните тълкувания на вярата. Наблегна и на елинистките корени на християнството с думите "Дали е само гръцко мисленето, че да се върви срещу разума е в противоречие със самата природа на Бог?"
Година по-късно папата си спечели много врагове и в мюсюлманския свят. През септември 2006 г. в Регенсбург Бенедикт XVI директно заговори за противопоставянето между Запада и мюсюлманския свят, между исляма и християнството. Скандалът прие политически характер и бе разтълкуван като проява на враждебност и дори на расизъм.
Нова порция скандали дойдоха, след като папата отмени отлъчването на епископите, критикуващи политкоректното тълкуване на някои събития и по-специално историята на холокоста. Отново са заговори за "хитлеристкото" минало на папата.
Голяма част от общественото мнение съвсем се настрои срещу Бенедикт XVI, когато папата втвърди тона по дебата за правото на аборт и евтаназия. В последните години предшественикът му папа Йоан-Павел II бе предприел по-дипломатичен подход по тези теми, но Бенедикт XVI не успя да прецени какъв силен коз е това и да се възползва.
Поредната драма дойде с позицията на папата по въпроса със СПИН, споделена по време на негово пътуване до Африка. "Вие не можете да преодолеете проблема със СПИН само с рекламни лозунги. Ако няма душа, ако африканците не си помогнат, ние не можем да решим този проблем чрез връчване на презервативи. Ние можем да намерим решението в двоен ангажимент: първо, очовечаване на сексуалността, което е свързано с нов начин да се държим един към друг, и, второ, истинско приятелство и подкрепа особено за тези, които страдат", заяви тогава Бенедикт XVI. Макар и звучащи логично, тези му думи бяха приети на нож от хомосексуални лобита, които разпознаха себе си във фразата "очовечаване на сексуалността".
Така в крайна сметка папата не можа да сключи "примирие" с общественото мнение. До последно поддръжниците му смятаха, че въпреки демонизирания образ, с който се сдоби, Бенедикт XVI е постъпвал правилно, отстоявайки "правилни, макар и непопулистки решения". "Той можеше да избегне всичко това. Достатъчно беше да продължи да се разхожда и да ръси около себе си розова вода, както правеше неговият предшественик Йоан-Павел тт. Но това ли е мисията на един папа?", пишеха поддръжниците на отиващия си вече папа и обобщаваха: "Противно на това, което понякога се твърди, демонизацията на един човек рядко е резултат от неговите грешки, а по-скоро е цената, която плаща за визия и смелост. Онези, които  пазят тишина и са политически коректни, никога не са демонизирани.  Тези, които са изправени, да!  Но точно те оставят  постоянна следа в историята."
Последният глава на Римокатолическата църква, който се е отказал от поста си, е папа Григорий Хтт. Това е станало през 1415 г., като решението му има за цел да сложи край на Великата западна схизма. Като че ли сега отказването на Бенедикт XVI е на път да потуши една тлееща война. Което си е историческа крачка.


Шпиониран от ЩАЗИ

Папа Бенедикт XVI, чието светско име е Йозеф Ратцингер, е роден в селцето Марктъл ам Ин в Бавария, Германия, на 16 април 1927 г. Баща му е полицейски служител. На 25 ноември 1981 папа Йоан-Павел II го назначава за префект на Конгрегацията за доктрината на вярата. След смъртта на папа Йоан-Павел II кардинал Ратцингер отслужва литургията на погребението му. Бива избран за негов наследник на втория ден от конклава. След като бе избран за папа, се разбра, че католически свещеник е донасял за него на тайната милиция на някогашната ГДР - ЩАЗИ.


Миланският кардинал - фаворит
 
Папата ще се откаже от поста си в 19,00 часа по Гринуич на 28 февруари. Тогава ще започне периодът "овакантено място".
Наследникът на Бенедикт XVI ще бъде избран през март, като за Великден католиците ще имат папа. За конклава пристигат всички кардинали на католическата църква - около 115-120 души. Всички решения освен крайното са тайна и никой от присъстващите няма право да огласява случилото се по време на вота. Успешният избор става с 2/3 от гласовете. След всяко от гласуванията бюлетините се изгарят в специална камина, а наблюдателите извън Ватикана виждат излизащия от комина дим. Ако е черен, все още няма папа. Ако вотът е успешен, към огъня се добавя специално вещество и пушекът става бял.
Към момента за фаворит се счита миланският кардинал Анджело Скола. Други двама претенденти са кардинал Питър Турксон от Гана и кардинал Оскар Родригес Марадиага от Хондурас.

 

 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама