Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1768368 www.bgdnes.bg

Папеса Йоанна - най-голямата мистерия на Ватикана

Безспорно най-големият скандал във Ватикана при избора на папа е историята за папеса Йоанна. Мистерията за нея до ден днешен не е разгадана.
Според летописите на град Ингелхайм през 822 година се ражда момиче, което още на 10 години впечатлява местния свещеник с невероятния си интелект - въпреки че в онези времена момичетата се смятали за непълноценни и недостойни да бъдат образовани. Свещеникът изпраща Йоанна да учи в Атина, преоблечена в мъжки дрехи и под името Жан л'Англе. Нейната начетеност, знания и не на последно място - красота, правят силно впечатление на високопоставени представители на църквата. Когато през 855 г. папа Лъв IV умира, Жан л'Англе е вече кардинал, който почти без колебание е избран за глава на католическата църква. Новият папа приема името Жан VIII л'Анжелик.
Новият папа е всеотдаен, благопристоен и неподатлив на каквито и да било интриги и земни изкушения. Достолепието му обаче се срива през 858 г. по време на празничното шествие преди Успение Богородично. Тогава Анжелик припада на улицата, одеждите му прогизват от кръв, а между полите на "светия отец" се чува плач на новородено. Часове по-късно папеса Йоанна умира. Говори се, че тя и детето са били удушени и погребани бързо в безименен гроб. Легендите носят, че всяка година на 17 април върху безименния гроб поникват свежи цветя, а призрачен монах хлипа над купчината прясна пръст, шепнейки името Йоанна...
Странното е, че съществуването на папа Жан VIII л'Анжелик не е отбелязано дори и в най-стария екземпляр на регистрите на папите Liber pontificalis. Според тях пряк наследник на папа Лъв IV е папа Бенедикт III, който притежавал "огромна физическа красота, живеел като отшелник и свеждал публичните си изяви до минимум". Още по-странно е, че според официалните документи Бенедикт умира именно на 17 април 858 г. - дата, на която се говори, че родила и умряла папеса Йоанна. Смъртта на Бенедикт ттт идва малко след като част от кардиналите поставят въпроса за "неправомерното му сексуално поведение". В хрониките е отразено, че по негово лично настояване той е погребан извън базиликата "Свети Петър", тъй като смятал себе си за "недостоен да бъде близо до светците".
Официално римската църква нито отрича, нито потвърждава съществуването на папеса Йоанна. Факт е обаче, че през 1001 г. при избора на папа е наложена традицията на "пробития стол". Това е практика, в която се проверява наличието на мъжки атрибути, преди избраникът да бъде официално обявен за глава на Римокатолическата църква. Автентичният стол се пази в Лувъра. От Ватикана твърдят, че в съвременността подобни пробити столове не се използват. 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама