Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17684867 www.bgdnes.bg

Детето-чудо Калоян Гешев победи рекордьор на "Гинес"

  • Чака медала си по пощата от Англия 
  • Бори се за универсален калкулатор №1 в света за всички възрасти 

Детето-чудо Калоян Гешев побеждава с убедителна преднина световен шампион и рекордьор на "Гинес" по събиране на многоцифрени числа, преди нашият математически гений да стане трикратен шампион по скоростно смятане.

Реклама

Това сподели пред "България Днес" неговата майка Румяна. Тъй като престижна международна олимпиада се проведе онлайн преди броени дни, при която 13-годишният ученик от столичното 125-о СУ "Боян Пенев" спечели първо място, нашето момче и семейството му очакват медалът да пристигне по пощата от Англия. Както се случва и предишния път, когато това отнело около две седмици.

"Тук няма финансова награда. Между 13 и 15 септември е следващото състезание от този ранг и тогава Kалоян ще се бори за най-универсален калкулатор на света за всички възрасти. През 2022 г. остана трети, а сега ще атакуваме първото място. Ще дадем шанс на по-малките участници, защото там вече е печелил световна титла и нека и другите деца от всички краища на света да имат стимул да участват, а Калоян ще включим в по-горна група", посочи пред вестника Румяна.

Калоян споделя, че е много по-добър в деленето, отколкото в умножението. Мечтае, като порасне, да стане учител по математика.

Четете още

Наш ученик математик разби световната конкуренция по смятане наум

Наш ученик математик разби световната конкуренция по смятане наум

Детето чудо Калоян смята най-бързо в света

Детето чудо Калоян смята най-бързо в света

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама