Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1768655 www.bgdnes.bg

Дъжд от оставки в "Научни изследвания"

След призива министър Воденичаров да си ходи

Дъжд от оставки
в научния фонд

Анулират скандалния конкурс, учени връщат парите

Надя Панкова

Ден след като учени от Софийския университет призоваха назначения преди седмица министър на образованието Стефан Воденичаров да си ходи, той събра участниците във фонд "Научни изследвания" и последва дъжд от оставки. Към срещата се присъедини и премиерът Бойко Борисов.


"Всичко е реформирано във фонд "Научни изследвания". Няма да подавам оставка, нека заплашват." Така коментира пред "България Днес" министър Воденичаров исканията да напусне поста. Само седмица след като бе избран за просветен шеф, учени поискаха оставката му заради липса на реформи в скандалния фонд, който взе главата на предшественика му Сергей Игнатов и възкачи на поста Воденичаров.
"Искаме Рангел Гюров и Христо Петров (които уж си подадоха оставки, а още са на работа там Ц бел. ред.) да изчезнат от фонда. Те в момента унищожават документи, прикриват следи. Това ще бъде министърът, който е освиркан за най-кратко време. Той не можа да изкара и една седмица на поста, преди да бъде освиркан", скочи гл. ас. Виктор Атанасов от Софийския университет.

Реклама

Воденичаров обаче обяви, че шестима от фонда са подали оставки, включително и исканите от недоволните учени. Целият конкурс за проекти във фонда пък ще бъде анулиран и ще се проведе наново, а учените, спечелили проекти, ще върнат парите. Процедурата ще започне отново. Борисов  призова недоволните за "търпение и мъдрост".
"Което е зависело от мен, съм го направил. Сега трябва да се разберете. Това, което поискахте - министър, фонд, съм ви изчистил терена. Моето мнение е, че трябва да се отмени целият конкурс на сесията за 2012 г. на фонд УНаучни изследванияФ, заяви премиерът Бойко Борисов пред учените. Ваша работа е да решите, каза той и допълни, че на заседанието на правителството днес "ще видим какво ще направим". Министърът също призова за повече разум и по-малко емоции.

Според вече подали оставки учени от фонда обаче недоволните от Воденичаров са онези, които не са спечелили проекти от фонда.
"Аз си подадох също вчера оставката, след като получих персонално писмо и след решение на общото събрание на БАН да се изтегли от фонда. Не ми обясниха причини или забележки към нас, с мен си отиде и член-кореспондент Георги Русев, но знам, че протестите всъщност бяха организирани от учени, които не спечелиха проекти на тази сесия", разясни пред "България Днес" проф. Емил Ботев.

 Шефът на секция "Сеизмология" обясни, че е нормално от 1600 кандидати за 28-30 проекта останалите зад борда 1570 да недоволстват. "Никога не съм одобрявал и големите суми за проект - по 500 хил. лв. за всеки, тъй като има много квалифицирани учени, можеше парите да са по-малко", заяви Ботев. Професорът обаче отсече, че няма да застане зад учените, които искат акад. Воденичаров да си ходи. Според него нарушения и "корупционни схеми" във фонда са отчетени за минали сесии.

 

 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама