Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1768679 www.bgdnes.bg

Бойко и Местан на война за ЕРП-тата

Тоталното обедняване и високите сметки за ток са причина за масовите протести на гражданите. Това коментира вчера лидерът на ДПС Лютви Местан и призова за различно управление на държавата. Опитът на правителството да прехвърли отговорността на предишни управления ще се провали, защото ГЕРБ протекцира монополите и по този начин е превърнал българите в тяхна жертва, заяви Местан.


А кой продаде ЕРП-тата в монополно състояние?, репликира по-късно премиерът Бойко Борисов и припомни: Това стана по време на правителството на НДСВ и ДПС. Шулева продаде ЕРП-тата, натърти премиерът. Той подчерта, че на този етап не би отнел лицензите на енергоразпределителните дружества. Първо трябва да се направи проверка на регулатора ДКЕВР. "И точно в ценообразуването ще излязат разликите, които дразнят хората. Така че ще се разправим с тях много по-добре", заяви Борисов.

Реклама

 Той допълни, че на практика в страната има три монопола и по тази тема ДПС е най-добре да не говори. Едната цифра в сметката трябва да пише Иван Костов заради скъпата енергия на двете "Марици". Другата сметка е на Сергей Станишев, ДПС и НДСВ - заради Закона за зелените енергии. Те бяха продали ЕРП-тата с 34% контрол на държавата и на практика нямаше никакъв контрол върху тези ЕРП-та, коментира още премиерът.

Лютви Местан

ГЕРБ брани монополите

ГЕРБ защитава монополите. Монополният характер на властта създава монополни отношения и в икономиката. Правителството носи отговорността за неефективната регулация на сектора за предоставяне на енергийни услуги на гражданите.


Бойко Борисов

Кардинална промяна

Трябва да се направи кардинална промяна в ценообразуването в ДКЕВР. Какво сме направили ние сега - либерализация на пазара; по договор това е възможно - електроразпределителните мрежи и дружества да пуснат и други продавачи на ток.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама