Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1768774 www.bgdnes.bg

Борим Енергото с нотариус и съд

В разгара на протестите срещу високите цени на парното и тока гражданите най-после намериха начин, чрез който да притиснат електроразпределителните дружества!
Жители на столичния квартал "Люлин" обясниха пред "България Днес", че са наели нотариуси, които ще удостоверяват в продължение на няколко дни какво е подаваното им от ЧЕЗ напрежение. "Трябва да бъде 220V, но много често е около 180V, дори 160V! Щом като доставяната ни електроенергия не е в нормативно определените параметри, това е нарушение от страна на дружеството на договорените помежду ни отношения. И както при всеки нарушен договор нарушителят трябва да си понесе съдебните последици!", смятат измамените потребители. Те призовават всички българи да постъпят по този начин. Жители на Бояна сигнализираха, че при тях напрежението също пада до около 170 волта. В "Надежда 4" пък измерили 189 волта, същото се получило и в "Овча купел". За подобни данни алармираха и читатели от Бургаско, Варненско, Русенско, Благоевградско. "Напрежението е ниско не само в отдалечените и планинските райони. Очевидно е, че дружествата ни мамят съзнателно!", възмущават се хората.
Междувременно шефът на ЧЕЗ Петър Баран се опита да тушира напрежението, като заяви, че дружеството му ще възстановява сумите на клиенти, за които се докаже, че са били ощетени по вина на компанията. Това стана по време на посещение на Баран в "Люлин" по жалба на клиент. "Ако се констатира, че нашият електромер не е функционирал правилно или че не сме отчели правилно данните, парите ще бъдат върнати", каза шефът на ЧЕЗ. Жителите на квартала обаче репликираха, че ако напрежението е било ниско, то електромерът ще е отчел по-висока консумация и ще изглежда така, сякаш енергията е реално изразходена.  
Докато шефът на ЧЕЗ бе в "Люлин", министърът на икономиката и енергетиката Делян Добре и шефът на енергийния регулатор ДКЕВР Александър Роков най-после признаха, че ниското напрежение наистина вдига сметките за ток. "От ЕРП-тата ме убеждаваха, че ниското напрежение няма отношение. Но експертите от министерството вече са категорични, че то надува сметките за ток", каза Делян Добрев. Александър Роков пък допълни, че лицензите на електроразпределителните дружества може да бъдат отнети само при констатирани "съществени нарушения". Нито той обаче, нито Добрев обясниха дали подаваното ниско напрежение, което е директно нарушение на договора ни с ЧЕЗ, ще се счита за такова нарушение. До момента нито един от двамата не е обяснил и дали за ЕРП-тата ще има санкции, след като вече е ясно, че дори в столицата и в големите градове те не подават необходимото напрежение и така ни удрят по джоба. "Глобата, която могат да получат дружествата, е до 1 млн. лв., като при констатирани големи нарушения тя може да се окаже недостатъчна", коментира министър Добрев.


Плащаме за парно до
35% от общите части 

В закона за енергетиката най-вероятно ще бъде записано, че абонатите на парното може да плащат сградна инсталация само до 35% от сметката си. Това съобщи Димитър Главчев, председател на парламентарната комисия за наблюдение на енергийния регулатор. "Имаме сигнали, че в някои блокове хората плащат за общи части до 50%, което не е нормално", обясни депутатът.


И Яне Янев се видя в зор с ЧЕЗ

Парламентарната комисия за борба с корупцията ще проведе утре открито заседание, на което ще бъде изслушано ръководството на ЧЕЗ България. Комисията на Яне Янев обаче се видяла в чудо, докато се свърже с шефовете на дружеството. Оказа се, че единственият публичен номер на компанията е националният телефон за работа с клиенти 0700 10 010! Хората на Янев се обърнали към секретарката на шефа на ДКЕВР, за да получат телефона на босовете на ЧЕЗ. Оказало се, че и регулаторът има само един телефон, на който никой не отговарял!

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама