Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1768997 www.bgdnes.bg

Созопол е древната столица на любовта

Античната столица на любовта - това е представлявал Созопол преди столетия, когато в населеното място е изграден и храм на бога на плодородието Приап. Той бе открит наскоро от археолози, които изкопаха и четири древни фалоса.

Храмът на най-надарения бог е бил първият на територията на днешната ни държава. Според учените той най-вероятно е бил издигнат там, тъй като Созопол е бил ключово търговско пристанище и се е посещавал от много хора.

Реклама

Фалосите смаяха археолозите, които не очакваха да попаднат на такава находка. Общо четири символа на мъжествеността бяха открити сред различни руини. Първоначално археолозите в Созопол, където бе изровен единият от тях, мислели, че разработват храм на морския бог Посейдон. Затова и екипът се учудил, че точно на това място са открити фалосите. По-късно обаче станало ясно, че на въпросното място един до друг са били издигнати три храма - на Посейдон, Приап и християнски.

 

"Храмът на Приап е огромен, ще има още находки там. Сигурно ще излезе още някой и друг фалос", обясни и проф. Божидар Димитров, шеф на Националния исторически музей. Сградата, на която се натъкнали археолозите, е доста голяма, а храмът на Приап бил изключително красив. Стълби са водели към постройката. Трите храма били прилепени един до друг.

"Заради тясното и ограничено място в древните полиси се е налагало различни по вид храмове да бъдат наблъскани един до друг", обяснява този факт историкът.
Третият храм е на Николай Чудотворец и е малко по-встрани от другите два. Той ще бъде реставриран до шест метра височина като руина, казва още Димитров. Другите два храма след разкопките също ще могат да се видят.

Археолозите работят неуморно въпреки студа, за да разкрият всичко около древните светилища. Това наскоро едва не довело и до инцидент, обяснява професорът. В земята до храмовете били открити заровени два кабела. Малко по-надолу също били открити още кабели от ХХ век. По всичките още течал ток, но те не били означени и затова не се знаело за тях.

"За щастие колегите се усетили навреме и викнали съответните работници, за да ги премахнат. Иначе за малко да стане някаква беля. Просто са ги видели в последния момент", обяснява Димитров.

Инцидентът не успял да отклони археолозите от целта - да разкрият още находки от светилищата. Там са открити десетки малки скулптури на тракийски конници. Екипът дори се преместил на нов терен, защото старият вече е изчерпан откъм находки.
Намерените по Черноморието фалоси са общо четири. Те се различават по вид, от различни епохи са и са намерени на различни места. Всичко това е свързано с определени символи. Най-често с плодородието на природата като цяло и репродуктивната сила на мъжа и на жената, обясняват археолозите. В древността са правили често керамичен фалос за плодородие и за дъжд. Единият от тях е праисторически и може да е дори и на 5400 години. Той е направен от малки камъчета. Бил е открит заедно с фрагменти от статуетка на богинята майка. Това е и най-древният фалос, намиран на територията на България. Той е открит при разкопките в местността Аклади край къмпинг "Градина", близо до Черноморец. Там работи екип от археолози под ръководството на доц. Лещаков.

На най-дългата улица в Приморско - "Рибарска", е изровен най-дългият намиран досега фалос. Той най-вероятно е от елиниската епоха. Третият фалос е намерен на остров Свети Кирик. Той най-вероятно е от V в. преди Христа. Най-интересен като находка е първият от поредицата фалоси от Созопол. Той е от глина и в естествена големина. Върху него има надпис "На Приап".

Реклама
Реклама
Реклама