Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17697266 www.bgdnes.bg

Фотоспомен - Ето как Висоцки покорява София с "Хамлет"

60 години от създаването на театър "Таганка"

Турнето на руския бард с театър "Таганка" е огромно събитие в българската култура през 70-те

Една легенда се ражда точно преди 60 години в Москва. На 23 април 1964 г. е създаден театър "Таганка", сцена на авангардния руски театър, на която ярко блести звездата на легендарния руски бард Владимир Висоцки.

Реклама

Случайно или не, но първото задгранично турне на прочутата трупа е в София, на сцената на Сатиричния театър през 1975 г.

Уникални кадри от събитието, което бележи с дълбока следа българската култура, са предоставени специално на "България Днес" от фоторепортера Виктор Гилтяй.

Направени преди почти половин век, снимките улавят аурата, която прави Висоцки толкова специален артист.

Турнето на "Таганка" в България все още се обсъжда в театрални форуми и интернет сайтове.

"България дава на Владимир Висоцки не само възможността да разшири влиянието си върху съвременната култура като цяло, но и възможността да се почувства приет и разбран. Неслучайно в много интервюта поетът нарича България свой втори дом - пише Юлия Агеева в сайта bg.rbth.com. -Описвайки турнето през 1975 г., биографът на Висоцки Марк Цимбулски подчертава, че поетът е щял да посети България и по-рано. През 1973 г. попълва заявление за напускане на страната, "за да посети приятели в България за 3 седмици". Но няма информация да е получил задграничен паспорт през същата година.

Висоцки наистина има приятели в нашата страна. Гастролите стават възможни благодарение на поканата на България по инициатива на Любомир Левчев, тогавашен заместник-министър на културата на България.

Реклама

Ролята на Хамлет в едноименната пиеса става най-запомнящата се не само в турнето от 1975 г., но и в цялата кариера на Владимир Висоцки.

По време на турнето от 1975 г. пиесата е поставена в София, Варна, Велико Търново и Стара Загора. Интересът е толкова голям, че програмата е разширена и са дадени още няколко представления, билети за които не се продават предварително - само артисти от български театри, много от които са приятели на Висоцки, могат да ги посещават.

В книгата си "Владимир Висоцки - познат и непознат" Любен Георгиев отбелязва, че всяко ново представление на сцената е различно от предишното, Хамлет израства с актьора. Най-трудното за Висоцки е монологът "Да бъдеш или да не бъдеш". Според него не може да има "или". "Бъди" и точка.

Появата на Висоцки в България създава фурор, затова Радио София и "Балкантон", без да губят време, го молят да запишат няколко песни. И той се съгласява. Трябва да направят записа през нощта, тъй като графикът на Висоцки е много натоварен.

Както си спомня Вениамин Смехов, изпълнител на ролята на сянката на бащата на Хамлет, самият Тодор Живков високо оценява таланта на съветския поет. На вечеря в чест на театър "Таганка", по лична молба на ръководителя на НРБ да "изпълни нещо свое", Висоцки изпява "Весела покойница". Защо Висоцки избира именно тази песен? Това остава една от енигмите на незабравимия руски бард, който се слави и като критик на властта.

Четете още

Продават на търг в Париж посмъртната маска на Висоцки

Продават на търг в Париж посмъртната маска на Висоцки

Приеха сина на Висоцки в болница с тежко алкохолно натравяне (Видео)
Приеха сина на Висоцки в болница с тежко алкохолно натравяне (Видео)

Приеха сина на Висоцки в болница с тежко алкохолно натравяне (Видео)

Реклама
Реклама
Реклама