Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1770322 www.bgdnes.bg

Създателят на "Канарите" Атанас Стоев: 50 г. не съм свалял акордеона

"От 50 години не съм свалял акордеона от гърба си. Цял живот съм с него и си изкарвам прехраната. Акордеонът тежи 14 кг, но е много важно да бъде красив, защото е пред гърдите ти." Това разказа пред "България Днес" създателят на известния оркестър "Канарите" Атанас Стоев. Популярният музикант миналата година беше обявен за следовник на народните будители, а освен това е почетен гражданин на Пловдив, Чирпан и Първомай.

"Започнах да свиря още на 6 г., когато дядо ми забелязал желанието да се занимавам с музика. Тогава акордеоните бяха дефицит в България, но успя да ми вземе от една учителка", спомня си Стоев. До ден-днешен той пази инструмента "Хонер Студент III" от 1951 г. Музикантът признава, че не са го приели в музикалното училище, защото имало клас само за валдхорна, а той искал да свири на акордеон. Стоев постоянно музицирал на празници, сватби и абитуриентски балове. Заради заниманията се прибирал късно плюс бил с дълга коса и тесни панталони, заради което му намалили поведението.

Реклама

Сменил е 15-20 акордеона в кариерата си. "Никога няма да забравя как дядовците ми и баща ми събраха 3200 лева през 1968 г., за да ми купят италиански инструмент. Толкова струваше една боксониера тогава. 28 години свирих на него, докато мехът се скъса, след което си купих "Гуерини". Сега пак свиря на акордеон от същата марка, но си го поръчах специално от Италия - с камъни "Сваровски", и струва 8000 евро", обяснява създателят на "Канарите".

Стоев има над 240 авторски песни и за част от тях - "Кара Кольо", "У Недини равни двори" и "Слънце зайде", хората масово мислят, че са от народния фолклор, а всъщност той ги е композирал. Един от хитовете си - "Петър Румяна думаше", той написал на сватбата на олимпийския и двукратен европейски шампион по бокс Петър Лесов. "Канарите", който е създаден преди 37 години, продължават да обикалят по участия в цялата страна, а скоро издават и юбилейния си 20-и албум. Солистка на оркестъра е съпругата му Надя.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама