Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1770694 www.bgdnes.bg

10 бона на ден за Баретата в "Пирогов"

До 10 хиляди лева на ден може да стигне разходът на "Пирогов" за медикаментите и грижите, нужни за лечението на Златомир Иванов-Баретата, научи "България Днес". В тази сума са включени разходите за анестезиолози, персонал, отопление, които са наложителни за пациента. Иванов бе прострелян на 29 януари тази година секунди преди да влезе в Съдебната палата, където трябваше да се яви на дело. Той бе улучен на 4 места, като състоянието му до миналата седмица бе критично. От няколко дни той вече е контактен и започва да се стабилизира.
Баретата все още е в централната реанимация, където са настанени хората с евентуална опасност за живота. Там са и две от натровените с течност за чистачки деца от Благоевград, които бяха докарани във вторник в София.
Пред вратата на отделението, където е Баретата, пазят охранители, които следят под лупа всички минаващи по коридорите. В отделението се допускат само семействата на пациентите, и то за не повече от час.
Проверка в здравния регистър на НАП показва, че Златко Баретата изрядно е плащал осигуровките си и лечението му трябва да бъде за сметка на държавата. Проблемът е, че здравната каса не отпуска достатъчно пари по клиничните пътеки. Същевременно грижите не само за Златко Баретата, а и за всички останали пациенти в централната реанимация струват 3 пъти повече от средствата, които предвижда здравната каса.
На практика разликата трябва да бъде поета от "Пирогов", което ще въведе здравното заведение в преразход. По наредба Министерството на здравеопазването покрива по 500 лв. на ден за болен в критично състояние, ако лечебното заведение, в което се намира, е от първа категория като "Пирогов". В зависимост от състоянието на болния обаче средно на ден лечението му може да струва от 350 до 1500 лв. и се стига до 10 000 лв., и то само за медикаменти.
"Централната реанимация на болницата е пълна. Здравната каса ни признава само 13 места, а реално има 22-ма пациенти. Какво да правим с останалите 9? Да започнем да си представяме, че ги няма ли?", ядосват се лекарите от здравното заведение.
"Въпреки това полагаме грижи и използваме нашия бюджет, което рано или късно ще ни изведе на минус", обобщават лекарите, които правят всичко възможно за пациентите. Централната реанимация в "Пирогов" е една от най-добрите на Балканите и е модерно оборудвана. Там няма отделни ВИП стаи, а няколко големи клетки, където лежат всички болни.
Заради сложната ситуация в "Пирогов" и недостига на средства в болницата семейството на Баретата вече обмисля да направят дарение на здравното заведение. Те са решили да спонсорират лечебницата, след като Баретата бъде изписан.


Сам в болницата

Лекари разказват, че при приемането на Баретата коридорите били опразнени от охраната на болницата и полицията. Дори близките на приети по спешност в реанимация пациенти не можело да чакат в сградата. Оттогава досега в болницата се мяркат едри мъжаги, които обикалят около входовете на болницата. Мъжете хвърлят по едно око на параклиса, а пред реанимацията пазят най-малко двама души на смени.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама