Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17735108 www.bgdnes.bg

Актрисата Луиза Григорова: Страхувам се от коклюша заради сина си

Не крийте, че не ваксинирате децата си!, призовава Даяна Ханджиева

"Притеснявам се за сина си Бран заради епидемията от коклюш."

Това каза пред "България Днес" актрисата Луиза Григорова, която има почти четиригодишен син от брака си с режисьора Мартин Макариев. Хубавицата не пожела да коментира по-задълбочено ситуацията.

Считаната за "забравената" болест коклюш, известна още като магарешка кашлица, за която отдавна има ваксини, нахлу в страната и броят на заболелите всеки ден расте. От началото на годината у нас са регистрирани общо 314 случая на коклюш, съобщи пресцентърът на здравното министерство преди дни. За сравнение през същия период на 2023 г. случаите за цялата страна са били едва четири.

Реклама

Паника обзе родители, след като две бебета починаха от болестта в Кюстендил преди дни. Най-много заразени има сред учениците.

"Не крийте, а предупреждавайте, когато се срещаме навън, че не ваксинирате децата си!"

С този апел изригна пред "България Днес" актрисата Даяна Ханджиева, позната на зрителите от сериала "Скъпи наследници" и риалити предаването "Фермата".

"Разбира се, че се притеснявам, защото ние се срещаме с други деца и други родители, а причината за бума на болестта е именно антиваксърската вълна", казва актрисата. 30-годишната красавица роди син на баскетболиста Кристиян Ставрев, когото двамата кръстиха Анатоли. Малчуганът е на 4,6 месеца и до момента е получил всички необходими ваксини, а прочутата му майка смята да го имунизира през годините с всички инжекции, които предстоят.

"Не обвинявам антиваксърите и донякъде ги разбирам, защото моето доверие към медицината не е много високо и имам чувството, че съвременните лекари повече ни разболяват, отколкото ни лекуват, но когато си заел такава позиция, твой морален дълг е навън да предупреждаваш останалите родители, че детето ти е без ваксина", настоя Катерина от сериала "Скъпи наследници".

Чаровницата Гери Дончева, която от скоро носи и фамилията Янков към името си, не се притеснява за детето си. Дъщеричката на телевизионната водеща и пиар мениджър Мария-Магдалена е на 1,9 години и е ваксинирана с всички имунизации до момента. Бившата моделка призна: "Маги е много скоро ваксинирана срещу коклюш, ние спазваме социална дистанция и не се виждаме с почти никого извън семейния ни кръг".

Реклама

Красавицата обаче изрази съжалението си към майките, които по собствено желание отказват да имунизират наследниците си.

"Не ги упреквам, нито ще апелирам към тях с агитационни лозунги, но ще отправя послание с молба да вярват на ваксините и да се възползват от бонусите на съвременната медицина и ще им кажа да се ваксинират, да ваксинират децата си, за да спасят животите им", настоя Дончева.

Джулиана Гани също е в паника за живота на наследниците си заради върлуващата магарешка кашлица у нас. "Разбира се, че се тревожа за здравето на синовете си, няма спор в това", каза вчера Гани пред "България Днес". Носителката на титлата Мис Силикон има двама синове - Давид и Кай. Давид, който е на 4 години, е първото й дете от връзката на плеймейтката с фитнес инструктора Илиян Найденов. Кай се появи на бял свят през януари миналата година. Той е плод на любовта между Гани и полицая Теодор Гецов.

Светлана Гущерова, която роди 4 деца от брака си с бизнесмена Християн Гущеров, сподели пред "България Днес": "Изключително много се притеснявам за децата си заради коклюша, а съпругът ми, който е малко параноик, се тревожи още повече от мен за здравето им".

Първородното им дете е момиче - 5-годишната Анелия-Добромира, второто е момче и е с подобно име на това на кака си – Добромир, и е на 3,6 г.. И двете деца са кръстени на Гущеров-старши. Третото дете пък се казва Кристиан-Валентин и е на 2 г., а четвъртата рожба на съпрузите се появи на бял свят преди 2 лета и носи името Валентина. Тя е кръстена на дядо си по майчина линия.

Гущерова разказа, че всяко едно от ражданията й е било придружено с трудности, затова тя като многодетен родител не спира да трепери над наследниците си и бди като орлица над тях. Всичките й четири рожби до момента са ваксинирани. "Ходят на градина и оттам не се разболяват, последно бяха болни, когато ги заведохме на рожден ден в детски център в мол", оплака се красавицата. По съвет на съпруга й наследниците им прекарват повече време навън и избягват затворени помещения. "А всеки уикенд ги водя извън столицата, за да прекарват повече време на открито и на чист въздух", разказа Гущерова.

Здравното министерство е подсигурило ваксини

314 случая са регистрирани от началото на годината с положителни проби за коклюш, като в риск са новородените деца. Най-голямо е разпространението на заболяването в София-град, съобщи служебният здравен министър д-р Галя Кондева по време на заседанието на комисията по здравеопазване във връзка със засилващото се разпространение на коклюш в България преди броени дни.

Тя обясни, че в цялата страна са осигурени тестове за диагностика, ваксини срещу коклюш и са отпуснати допълнителни средства за закупуване на лабораторна диагностика срещу болестта.

Болният от коклюш трябва да се самоизолира за не повече от 30 дни, припомнят медици. Близките им също са подложени на карантина, но за период от 14 дни.

Всеки организъм реагира различно и имунитетът при някои хора може да продължи 20 г., а при други да започне да спада на втората или третата година след ваксиниране срещу коклюш, припомни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев вчера.

Четете още

При коклюш се пият антибиотици възможно най-скоро!

При коклюш се пият антибиотици възможно най-скоро!

Заразените от коклюш наближават 400

Заразените от коклюш наближават 400

Реклама