Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1777848 www.bgdnes.bg

Разколниците правят Неофит патриарх

Бивши и настоящи разколници ще решат избора на новия български патриарх, като с титлата ще се окичи Русенският митрополит Неофит.
Това споделиха пред "България Днес" източници на висшето ни духовенство. След около 30 гласувания за финалната права на 24 февруари се класираха Старозагорският митрополит Галактион, Русенският Ц Неофит, и Ловчанският - Гавриил. За мнозина изборът точно на тези митрополити бе изненада, както и отпадането на считания за фаворит Варненски владика дядо Кирил. Още преди два месеца обаче източници от средите на висшето ни духовенство споделиха пред "България Днес", че новият глава на църквата ще се решава от алтернативния синод и разколниците.
"Голяма част от избраните за членове на избирателния събор симпатизират на идеите на разколниците и смятат, че водената досега линия от патриарх Максим поставя БПЦ в прекалена зависимост от Руската църква. Тези хора - почти 2/3 от събора, не биха допуснали митрополит Кирил да стане патриарх, защото се опасяват, че тази линия ще бъде още повече засилена", разкриха запознати.
"От синода свириха триумфално фанфарите, когато лидерът на разколниците - Инокентий, им каза, че се покайва и иска да се върне в лоното на БПЦ. Никой обаче не си даде сметка случайно ли е връщането му точно по това време. Както и случайно ли Инокентий стана викарий точно на Старозагорския митрополит Галактион - по молба на самия Галактион, който също е бивш разколник!", коментират духовници.
Те припомниха, че освен Галактинон в синода има още двама бивши разколници - Доростолският митрополит Амвросий и Врачанският - Калиник. Според бившия шеф на вероизповеданията проф. Иван Желев Калиник, Плевенският митрополит Игнатий и Търновският митрополит Григорий "играят в един отбор", като целта им била да не се допусне Кирил да стане патриарх, за да може след известно време поста да заеме Пловдивският владика Николай, който в момента няма навършени 50 години. Митрополит Калиник бил свръзката между кръга на разколниците и този на лобито на Николай, твърдят запознати. По думите им разколниците не одобряват Пловдивския владика, но в момента общата кауза "срещу Кирил и проруското влияние" ги принуждавала да играят в един отбор. В името на тази стратегия Старозагорският митрополит се явил като консенсусна фигура и за двата лагера и затова събрал още на първото гласуване 11 гласа. Пак по същата стратегия Кирил безславно бил изхвърлен от тройката. "Сега истинската патриаршеска битка ще е между Неофит и Гавриил, а Галактион само ще "помага" на Неофит. Гавриил може и да се харесва на повечето българи, но няма лоби в синода. Избирането му в тройката бе само защото е "по-безопасен" от Кирил", смятат духовници.
Междувременно богословът проф. Калин Янакиев заяви, че възможността митрополит Галактион да стане патриарх предизвиква "възмущение" заради скандалите с раздаваните от владиката архонтски титли и тамплиерските му залитания. "Ако такъв човек стане патриарх, това би било ужас за нашата църква, погром", заяви Янакиев и призова вярващите да заклеймят Галактион като "недостоен". Според богослова митрополитите Гавриил и Неофит са достойни за високия пост. "За Неофит се говори, че има агентурно минало, но аз съм виждал неговото досие и в него се съдържа едно-единствено предложение за вербовка и няколко материала срещу него", обясни Янакиев.

 

Реклама
Реклама
Реклама