Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1778106 www.bgdnes.bg

Станахме педофилски магнит

Извратеняци от Западна Европа пристигат в България, за да търсят сексуално удовлетворение с деца. Това позволи на британския всекидневник "Сън" дори да нарече страната "магнит за педофили". Статистиката показва, че най-често такива индивиди се заселват в Северна България и по-конкретно в Търновско.
"Педофилите идват и случаите зачестяват. Това е огромен проблем, а хората не знаят и трябва да му се обръща сериозно внимание", заяви пред "България Днес" проф. Милена Моллова, председател на сдружение "Защита на децата". Според шефката на най-старата подобна неправителствена организация държавните институции не правят достатъчно за пресичане на заселването у нас на хора, извършили сексуални престъпления в родината си. Според проф. Моллова трябва и при осиновяване на деца да се прави щателно проучване дали кандидат-родителите нямат противозаконни прояви.
В някои държави регистрираните за сексуални престъпления при пътуване в чужбина са длъжни да съобщят адреса, на който ще отседнат. Разследващите разказват, че са били получавани сигнали за такива англичани, които са посещавали България, и те са били следени стриктно. Именно най-често имигранти от Британските острови влизат в полицейските сводки за подобен вид престъпления. Криминалисти обаче обясняват това с по-големия брой заселници от Великобритания и Ирландия. Последният случай, който придоби печална известност, бе с Пол Рейнаф. Великотърновският съд го призна за виновен за това, че блудствал с малолетни братчета от село Стамболово. Осъдени, но условно бяха и родителите им, тъй като всичко ставало с тяхно знание. В замяна на сексуалните услуги, които получавал от малчуганите, англичанинът купил къща на семейството и различни вещи. Именно в репортаж от съда журналист от таблоида "Сън" написа, че Рейнаф "се заселил в България, която отдавна се разглежда като магнит за педофили". Преди Рейнаф друг британец - Колин Такър, получи 15 години затвор за изнасилване на 6-годишно момиченце във великотърновското село Ново градище. Шотландецът Дейвид Брансън пък бе осъден за убийството на 12-годишния Станислав от село Лагошевци. Преди да го убие, според съдебната експертиза той блудствал с момчето.
Подобни случаи има в Хасковско, Самоков и София, като първоначално бяха задържани германец, белгиец и финландец. В крайна сметка те не бяха осъдени или делата срещу тях се точат.
Сексологът доц. Михаил Околийски обясни, че като цяло случаите на педофилия са по-чести именно в страните от Западна Европа, но заради глобализацията извършители на такива престъпления се заселват у нас.
"Причината е, че у нас често липсва законово преследване и това привлича пришълци. За разлика например от Великобритания, където извършител на такова престъпление веднага бива осъден и влиза в затвора", обяснява спецът.
Според доц. Околийски случаите са ежедневни, но малка част от тях стигат до обществото: "Държавата не инвестира в превенция и не е правена официална статистика за броя на пострадалите. Но за мащабността на проблема ще дам пример с Германия, където всяко четвърто дете е било жертва на сексуално престъпление.
Той акцентира и върху трудността на разкриването на "комерсиалната педофилия" като при случая с Рейнаф. Според психотерапевта по селата се заселват чужденци, които с години блудстват с деца от бедни семейства със знанието на родителите им. Те ги прикриват, защото получават материални облаги и не обръщат внимание на почти неизличимите рани върху психиката на детето.


350 осъдени за година

Случаите, по които са работили социалните работници за 2012 г., за сексуално насилие са 266, като това са над 15% от случаите на насилие над деца. Това съобщи председателят на Държавната агенция за закрила на детето Калин Каменов. По думите му най-често жертви на сексуално насилие стават малолетни момичета и момчета, живеещи в гета, етномалцинствени или маргинализирани групи, където все още продължава практиката на ранните бракове или продажбата на млади булки.
„Това е класическата форма на сексуално насилие над дете, когато родителите позволяват детето им да бъде продадено за булка или да бъде бракосъчетавано, въпреки че реално по документи няма такава брачна процедура", посочи Каменов. Той обясни, че това е по-скоро ритуал, който се наблюдава в отделни райони, при който детето забременява на 12-13 г. По думите му за 2012 г. има над 350 осъдени лица за сексуален акт с дете или съжителство с дете, като две години преди това случаите на осъдени лица за подобен тип престъпления са били единични.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама