Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1778114 www.bgdnes.bg

Точат пари с SMS-и

Измамници крадат пароли в социалната мрежа Фейсбук. Хитрите мошеници агитирали всеки потребител от името на приятелите му в социалната мрежа, като ги насърчавали да изпращат есемеси. Кратките съобщения натоварвали телефонната сметка с над 30 лева. Това разказаха пред "България Днес" хора, които са се набутали с пари от най-новата интернет далавера. Киберпрестъпниците обаче не са ограничавали само с Фейсбук, а разбивали още мейла и Скайпа на жертвата си, откъдето също агитирали за пари.
Схемата работи изключително просто, но десетки хора вече са се подлъгали да изпращат електронни съобщения и са помогнали на измамниците да натрупат тлъсти пачки. Виртуалните хакери първо разбиват профила на човек във Фейсбук и започват да контролират профила му. След това от негово име започват да пишат на приятелите му. Разговорите винаги започват с общи приказки - "Как си?", "Как е семейството ти?" и "Кога ще се видим да пием кафе?". Хората чинно отговаряли на всеки въпрос, мислейки си, че си пишат със своя приятел или приятелка. След няколкоминутен разговор идва и същината на измамата. "Приятелят" обяснява, че телефонът му е блокиран и не може да говори и пише от него. Той много иска да участва в кулинарна игра и моли за съдействие.
"Агитират хората да пращат по два абсолютно еднакви SMS-а с текст sk515097 на кратък номер 18420, като им обясняват, че моят телефон е спрян, а трябва да си направя регистрация спешно на някакъв кулинарен сайт. За час Скайпът ми също беше блокиран. Фейсбук също ми беше хакнат. А за пощата съвсем нямам представа какво се е случило", разказа момиче от Русе, чиито профили били отмъкнати от хитрите измамници.
Далавераджиите лъжели, че есемесите стрували не повече от 60 стотинки, но в действителност сметката на всеки подлъгал се на схемата се натоварвала с 30 лева. След проверка се оказва, че компютрите на измамниците са в Плевен и Севлиево.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама