Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17795129 www.bgdnes.bg

Фолкпевицата Лорена: Затегнете мерките за коклюша!

Синът ми се разболя, за щастие изкара болестта леко 

КОЯ Е ТЯ

Лора Митева, по-известна с артистичния си псевдоним Лорена, е българска попфолк певица. Родена е на 4 април 1985 г. в град Стара Загора. Завършва народно пеене в музикална паралелка в Димитровград, а след това следва "Криминалистика". Прочува се през 2016 г. с дебютната си песен "Все ми е тая".

- Лорена, от скоро сте майка, как съчетавате професионалните си ангажименти с отглеждането на малкия?

Реклама

- За щастие Матео ходи на ясла и през времето, в което е там, успявам да свърша дневните си задачи. По време на участията ми има кой да го гледа и когато се прибера, макар и без много сън, успявам да сработя майчинството с работата.

- Със сигурност сте запозната с епидемията на коклюш в страната. Страхувате ли се и взели ли сте мерки за предпазване на детето ви?

- За съжаление синът ми беше болен в периода, в който пламна епидемията, и бях доста притеснена. Размина се без сериозни усложнения, само с остра вирусна инфекция. Вече е здрав и отново ходи на градина. Разбира се, че се притеснявам като родител, взела съм всякакъв вид мерки, защото здравето му е най-важно.

- Трябва ли малчуганите да бъдат пуснати във ваканция, за да може заразата да отшуми?

- Би било добре, но в случай че има по-голяма епидемия. Децата могат да се заразят не само в градините. Да, ако си стоят вкъщи, изолирани от всички, ще бъдат предпазени, но ако само не посещават учебните заведения и в същото време контактуват с други хора навън, няма да има много смисъл от карантинирането им. Мерките трябва да бъдат много стриктни, за да ги защитим, и проблемът не е само в местата, които посещават. Както обявиха по новините, заболяването се разпространява основно сред децата под 1 годинка и за тях е най-рисково, а не вярвам родителите им да ги изкарват сред хора, в мола или на други обществени места.

- Има ли как да предпазим малките от коклюша, или просто трябва да изчакаме да отшуми?

Реклама

- Трябва съвестно да вземем мерки, без значение дали ще са по някакъв начин ограничения, дали ще е чрез витамини и добавки, има достатъчно модернизирана технология, лекарства и доктори, на които можем да се доверим. По този начин ще бъдат здрави не само децата, но и всички ние. В България имаме достатъчно адекватни лекари, на които можем да разчитаме в това отношение.

- Говори се за предстоящо пускане на ваксини против болестта. Бихте ли ваксинирали детето си?

- Не съм запозната и затова не мога да дам компетентно мнение, но трябва да бъда сигурна във ваксината, за да я инжектират на Матео. Не се ваксинирах и по време на COVID, тъй като нямах доверие на това, което беше пуснато на пазара, и ако е така и с новата ваксина, няма как да я сложа на сина ми.

- Запознати сме с трудностите с постъпването на малките в забавачките в София. Срещнахте ли затруднения с приема на вашето момче?

- Да. Матео е в частна ясла, защото не го приеха в държавната. Кандидатствахме миналата година и на двете класирания не беше одобрен, въпреки че имаше висок брой точки. Сега отново подадохме документи за септември, но молбата ни е отхвърлена. Надявам се на следващия кръг да има положителен резултат, но дори и да няма, детето ще си остане в частната градина, от която сме много доволни. Искаше ми се обаче тези средства, които влагаме в платената ясла, да ги бяхме вложили в образованието му занапред.

- В нощните заведения, където работите, контактът с хора е неизбежен. Разпространяват ли се по-бързо заразите там?

- Не мисля, че дискотеките са местата, на които най-много се хващат болести. Просто са нарочени по някакъв начин от обществото. В моловете също е ограничен въздухът и има голям поток от хора. Нека не обвиняваме клубовете, имайки предвид, че на тези места се консумира алкохол, който убива вирусите.

- Подготвяте ли някакъв нов проект?

- Да, новата ми песен ще излезе съвсем скоро. Трябва да завършим последните щрихи и може би до седмица ще бъде премиерата.

- На каква тематика ще е?

- Моите фенове определят музиката ми в стил "Лорена", защото имам една определена линия, в която вървя. Парчето ще е хем комерсиално, хем различно, хем типично за мен самата с леката драма и в същото време ще е бързо и подходящо за дискотеките.

- В песните ви наистина се долавя драма и конфликт. Текстовете им преживени ли са, или са просто плод на въображението?

- В повечето от тях емоцията е изживяна, но пея основно за житейските отношения между двама души. Не вярвам, че има човек, който да не е минал по този път. Не пряко, не точно в определени фрази и думи, но като емоция. Всички сме се сблъсквали с любовни драми и крахови отношения. Мога да заявя, че 80% от песните съм ги изживяла.

- В момента развива ли се попфолк индустрията, или по-скоро има застой?

- Ако трябва да съм честна, в момента има доста голям застой. Зациклили сме в едно положение и самите певци, и публиката, която в момента не знае какво харесва. Можем да изкараме една различна песен и да се слуша, в същото време пускаме нещо познато и не се възприема изобщо. И изпълнителите, и аудиторията сме доста разклатени.

- Значи все пак това, което излиза на пазара, зависи най-вече от търсенето?

- Абсолютно! Но в крайна сметка търсенето е и според предлаганата музика. Винаги съм казвала, че не трябва да пускаме това, което се слуша в момента най-много, защото се получава еднообразие. Всеки трябва да пее със сърцето си, без значение дали в момента е модерно или не. Ние налагаме на хората какво да харесват. Давам пример със слушането в последно време на така наречените "кючеци". Ако спрем да ги предлагаме, хората ще спрат да ги слушат, защото няма да ги има, вместо да ги оплюваме и да казваме: "Каква е тази простория?", "Какви са тези пошли песни и текстове?", и в същия момент да ги предоставяме на аудиторията. Не ги предлагайте, за да не се слушат.

- Как се справяте с конкуренцията?

- Конкуренция трябва да има със сигурност, защото дава стимул и смисъл да работим и да надграждаме. Аз правя това, което чувствам и обичам и не гледам в "чуждата паница". Не се сравнявам и не си казвам: "Щом този има хит, давай сега да го убия и да изкарам нещо по-добро". Просто не процедирам по този начин.

Четете още

Фолкпевицата Лорена мята шотове

Фолкпевицата Лорена мята шотове

Лорена захвърли сутиена

Лорена захвърли сутиена

Реклама
Реклама
Реклама