Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17807831 www.bgdnes.bg

Желязната църква в Истанбул се оказа тясна за християните на Великден

В тържествената службата участваха свещеници от България, както и свещеникът на българските църкви в Турция архимандрит Харалампи Ничев

Желязната църква "Свети Стефан" на брега на Златния рог в Истанбул  бе препълнена с хора, дошли на празничното богослужение за Второ Възкресение Христово, предава БТА.

Реклама

Негово преосвещенство епископ Тихон, патриаршески викарий, оглави богослужението. В тържествената службата участваха свещеници от България, както и свещеникът на българските църкви в Турция архимандрит Харалампи Ничев.

Генералното консулство на България в Истанбул бе представено от българския консул Радослава Кафеджийска.

По традиция на службата се четоха текстове от Евангелието на различни езици, включително и на турски език, посветени на Възкресението на Божия син Иисус Христос.

"Така се напомня, че благата вест за Христовото Възкресение е била отнесена от апостолите до всички народи по света. Със смъртта си Иисус Христос е изкупил греховете на човечеството, а с Възкресението си е дал надежда за живот след смъртта", каза пред БТА Киряко Лязе, диригент на църковния хор на българската религиозна общност в Истанбул, наричани цариградските българи. Присъстващите на празничната литургия се поздравяваха с "Христос Воскресе" и "Воистина Воскресе". Подаряваха си боядисани яйца и козунаци.

Служби на Велика събота за първото Възкресение Пасха бяха изнесени в Желязната църква и в църквата "Свети Йоан Рилски" в Екзархийския дом. Там се състоя и традиционното обикаляне в двора на църквата със запалени свещи, когато бе спуснат Благодатният огън.

Туристи със седем автобуса от България бяха пристигнали специално за великденските празници в Истанбул. В Желязната църква имаше и много туристи от различни страни.

Реклама

Сред дошлите в Истанбул за Великденските празници бе семейството на Цветелина Динкова от София заедно с двамата синове-блицнаци и свекървата. Тя сподели, че е много развълнувана:

"Идвали сме и друг път в Истанбул, но този път решихме да дойдем специално за Великденските празници, защото тук има българска църква. Впечатлени сме, църквата е много красива, добре се поддържа, всеки може да дойде и да си запали свещ. Ще отнесем много хубави спомени от това посещение", каза тя. Докато разговаряхме, близнаците чукаха боядисаните яйца.

След празничната литургия в Желязната църква в големия салон на Екзархийския дом се състоя другарски обяд на общността на българите, организиран от църковното настоятелство с председател Димитър Йотеф.

Реклама
Реклама
Реклама