Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17810708 www.bgdnes.bg

Бебешори си отглеждат зеленчуци и билки

В забавачка във Варна 

Изсушават и стриват джоджен и босилек, които подаряват на родителите си 

Доли ЛУКАНОВА

Бебешори засаждат, отглеждат и след това хапват зеленчуци и билки в двора на детска градина! Малчуганите, които са на възраст между 4 и 6 години, вече са изяли първите си салати от лично производство домати и краставици.

"Идеята ни дойде много отдавна, но все не ни одобряваха проекта. След като това се случи, си купихме истинска оранжерия, не скована от дъски на полеви условия. С помощта на родителите подготвихме почвата и след това с децата засяхме осем вида билки и подправки", разказва за "България Днес" директорът на варненската детска градина "Слънчева дъга" Янка Иванова.

Реклама

Първата реколта се състои от копър, магданоз, босилек, джоджен, мента, маточина, мащерка и риган. След това решават да засадят целина, домати и краставици.

"Всички бяха ангажирани да ни носят био торове, за да няма химия. Взимахме дори черупките от яйцата от кухнята. Купихме и специални ножици за децата, с които изрязахме вече израсналите стръкчета", допълва директорката.

От ментата и ригана в градината приготвят ароматни чайове, които се изпиват за минути от малчуганите. Набраните билки децата изсушават по два начина - върху покривки и вързани на снопчета. След това стриват всичко умело и пълнят пликчета, които подаряват на родителите си.

"Много им е интересно да наблюдават и участват в целия процес. На всички им доставя огромно удоволствие да се занимават с тази дейност. Трябва да сме близо до природата и да доближаваме децата, за да не губят връзката. Положително е и това, че децата започнаха да консумират полезните подправки, защото преди това отделяха всичко зелено от чиниите", казва още Иванова.

В детската градина имат още една традиция, която не може да бъде видяна другаде. От 17 години се случва инициативата "Приказни пътешествия". Родителите имат ангажимента да четат нови приказки на децата си, след което на другия ден те да ги разказват в групата. Всяко дете получава звездичка за разказана приказка, а на края на годината първите трима с най-много разказани истории получават грамота и подарък. В края на май месец всяка година децата организират грандиозен спектакъл, като разиграват приказка, която предварително са избрали.

"Обличат костюми, има музика, много са артистични", допълва директорката.

Реклама
Реклама
Реклама