Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1781886 www.bgdnes.bg

Хора на Баретата изнасилвали дилъри

Златко Баретата вербувал дилъри за наркомрежата си с брутални изнасилвания. Това разкриха пред "Българи Днес" хора, запознати с разследването срещу подземния бос. По думите им повечето от оргиите били снимани с телефони. Шокиращите порноклипове трябвало да послужат като компромати, в случай че някой от дилърите кривне от пътя. Отговорни за ужасяващите извращения били лейтенантите на Баретата. Тяхна задача била и саморазправата с конкуренцията. Освен тривиалните побоища разчистването на пазара включвало и рязане на уши и чупене на ръце.
Всички тези шокиращи факти са събрани по време на поредното разследване срещу бандата на Баретата. Спецченгета разкриват, че то е текло паралелно с процеса срещу Златомир Иванов и аверите му за престъпната група за разпространение на наркотици "Фирмата". Макар и бавно, разследващите успели да съберат достатъчно доказателства срещу тях. Така вчера срещу осем от аверите на Баретата бяха повдигнати обвинения. Според спецпрокуратурата шеф на наркобандата е Златомир Иванов. Той самият още не е обвинен, тъй като се намира в тежко състояние в реанимацията на "Пирогов". Иванов бе прострелян с четири куршума на 29 януари пред Съдебната палата в столицата. Заедно с него обвиняеми са още седем души. Сред тях са лейтенантите му Ивайло Борисов-Ториното и Златко Гочев - Малкия Златко. Пред съда ще застанат и петима от членовете на групата - Кристиян Лалев, Тихомир Стоянов, Тодор Цветанов, Петър Цветанов и Стефан Грозданов.
Според прокуратурата групата на Баретата продължила да действа след атентата срещу него. Тогава ръководството на бандата било поето от лейтенантите му Малкия Златко и Ториното. До неочакваното си издигане Борисов и Гочев се грижели за функционирането на наркомрежата. Те всекидневно контактували с дилърите и координирали зареждането им със стока. Отделно всяка седмица привиквали продавачите на отчет. Тогава прибирали оборотите и изчислявали печалбата. Още същия ден парите били предавани на Баретата, а Малкия Златко и Ториното задържали 20-30% от заработеното. Златомир Иванов като истински Кръстник единствено прибирал пачките и давал указания на подчинените си. Според прокурори част от разговорите с дилърите и отчетите пред Баретата са записани със СРС-та. Разследващите разчитат именно това да се превърне в основния коз на обвинението срещу Златомир Иванов и бандата му.
По време на разследването ченгетата успели да изяснят и структурата и пазарите на наркогрупата. Оказало се, че освен в София хората на Баретата продавали дрога и в Слънчев бряг. Известни количества са били пласирани и в Казанлък и Стара Загора. Оборотите и печалбата били милиони левове годишно.
По морето основната дрога, която продавали, била кокаин и марихуана. Там били и основните обороти, които бандата на Златко въртяла. Заради стотиците хиляди туристи в Слънчев бряг още в началото на лятото голяма част от хората на Златомир Иванов били командировани в курорта. Компания им правели както авери на Баретата, така и синовете му. Единият от тях - Александър Иванов, бе задържан с пистолет "Валтер" пред един от хотелите в комплекса.
Продажбата на наркотици през лятото в Слънчев бряг била пряко ръководена от Ивайло Борисов. В структурата под Ториното е бил Стефан Грозданов, който контролирал пряко дилърите. Сред продавачите на дрога били и други двама от обвиняемите - братята Петър и Тодор Цветанови. Ториното зареждал Грозданов с кокаин на едро, който предавал получената дрога на братята Цветанови и Иван Иванов. Иванов бе задържан на 2 февруари 2013 г., като делото срещу него предстои да бъде присъединено към настоящото производство.
След добрите продажби в Слънчев бряг Баретата и бандата му се пробвали да се върнат и на наркопазара в София. Пробивът в столицата започнал в края на август миналата година. Разработването на пазара било поверено на Кристиян Лалев и Тихомир Стоянов. Те получавали стоката от Стефан Грозданов и я разпределяли към държаните с порнокомпромати дилъри. С тази задача били натоварени братята Цветанови и Иван Иванов, като парите се предавали на Ивайло Борисов-Ториното. Той от своя страна се отчитал на Златко Гочев - Малкия Златко, който контролирал и мрежа от дилъри в Казанлък и Стара Загора. Борисов се отчитал директно и на Златомир Иванов, който задържал за себе си значителен процент от печалбата.

 

Разбиха и конкурентите му

Покрай обвиненията за наркобандата на Златомир Иванов изгоряха и конкурентите му. При акция на столични ченгета бе разбита групата на Аркан, Булдога, Стаси, Чочо, Иво Дебелия, Марулата, Лудко и Дикси. Прякорите са част от списък, който достига до униформените, докато те са по следите на нова наркогрупа в София. Близо три месеца полицаите подслушват телефони на наркомани и дилъри. Записват разговорите им и разшифроват кодовете, с които те си предават съобщения.
После залавят един от тях с малко дрога. Поставен натясно, той изпява всичко за наркобандата на Чичото. Оказва се, че почти година тя е зареждала седем от кварталите в София с хероин, марихуана и амфетамини.
Десет души от групата начело с тартора й са разкрити и дадени на съд, съобщиха от спецпрокуратурата. 34-годишният шеф на групата Ангел Й., на когото аверите освен Чичо викали и Вуйчо, е в затвора. Той ще изчака там началото на процеса, тъй като е осъден по друго дело на 5 г. затвор за грабеж.

 

Капитана го предаде

Разследването срещу групата на Баретата продължило почти една година. Освен СРС-та с отчетите на лейтенантите му и срещите им с дилърите спецченгетата разполагат и със свидетели. Двама от тях са ченгета под прикритие, затова имената им няма да бъдат обявявани. Те са дали вече показания пред спецпрокуратурата, където фигурират само с кодови имена.
Имената на другите двама предатели станаха ясни вчера. Единият от тях е бизнесменът от Казанлък Росен Драгнев-Капитана. Неговото име изплува преди седмица, когато МВР го обяви за един от основните заподозрени като поръчител на атентата срещу Баретата. Тогава стана ясно, че негова фирма дължи над 3 милиона лева на Златомир Иванов, но отказал да ги върне. Именно това го направи един от хората, които имат пряк интерес от убийството на Баретата. Впоследствие МВР рязко смени позициите си и се оказа, че Капитана никога не е бил заподозрян. Неверни се оказаха и информациите на вътрешно министерство, че той е арестуван. В крайна сметка вчера името му изплува като един от основните свидетели срещу Златомир Иванов. Според прокуратурата Капитана най-подробно е описал структурата и функционирането на наркобандата на Баретата. Подробни разкази за дейността на групата дал и друг свидетел - Николай Младжов.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама