Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1782256 www.bgdnes.bg

Борисов: От 1 март можем да намалим тока с 8 %. Днес отнемат лиценза на ЧЕЗ

От първи март можем да намалим с 8 % цената на тока, ако ДКЕВР разрешат. Това заяви премиерът Бойко Борисов на съвместна пресконференция с министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по повод смените в кабинета и оставката на финансовия министър Симеон Дянков в Гранитната зала на Министерския съвет.

Категорично съм против национализирането на електроразпределителните дружества в България. Няма да съм аз този, който ще национализира, категоричен беше премиерът.

Доколкото аз знам в рамките на деня ще бъде отнет лиценза на ЧЕЗ, заяви Борисов.

Трите ЕРП-та са глобени днес. Всички политически сили в парламента трябва в рамките на ден-два да изберат целия състав или 2/3 от състава на ДКЕВР. Борисов поема отговорност 50 % от квотата на ГЕРБ да са от граждански организации.

Той призова и другите партии да направят същото. Промяната в закона за обществени поръчки вече е внесена в парламента, каза Борисов.

По думите му - Криминална полиция има много работа, има много електромери, които са манипулирани. Инкасаторите също пипат електромерите. Инициативен комитет и търсене на съдебна отговорност от тези, които са нанесли щети.

Що се отнася до желанието на хората всички посредници да бъдат премахнати и НЕК да поеме функциите им, Борисов заяви, че и в момента няма посредници.

Реклама

Коментирайки искането на гражданите договорите, които ощетяват държавата и гражданите, да бъдат прекратени, Борисов посочи, че всяко едно разваляне влече големи неустойки. Тези, които са ги подписали, да не дават акъл, а да излязат и да кажат защо са го направили по този начин, заяви той.

Премиерът призова всички, чиито сметки са завишени, да заведат колективни искове.

„Искаме действия, искаме промяна. Ние не искаме протестите да се политизират. Те са само и единствено граждански. Хората са толкова озверели и обезверени, може да стане страшно. Ние не сме варвари и не сме идиоти. Не искаме да се срива всичко. Всеки трябва да положи съдебната си отговорност", каза организаторка на протестите в Сандански Диана Канева, която е била поканена на разговор в Министерския съвет днес от Делян Добрев.

Очаквайте подробности.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама