Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17824869 www.bgdnes.bg

Почина склупторът Антон Дончев

Напусна ни Антон Дончев (1943-2024). Той е един от най-ярките творци в областта на скулптурата и дървопластиката, а творчеството му е явление в съвременния духовен свят, съобщават от Съюза на българските художници, предаде тъжната вест БТА.

Критиците се впечатляват от многопластността на неговите произведения, сложни като поетика и превъплъщаващи традициите, наследени от изкуството на тревненските резбари, преосмислени и интерпретирани от гледна точка на съвремието със средствата на модерната пластична естетика.

Реклама

Роден е в Трявна. През 1969 завършва Художествената академия, специалност "Дърворезба" при проф. Асен Василев, от 1966 до 1978 година преподава в ССХУ - гр. Трявна, от 1978 е преподавател в Художествената академия - София, професор от 1989, ръководител на катедра "Резба" към НХА.

Антон Дончев е автор на множество декоративни пана и композиции, заредени с богатата му творческа емоционалност, украсили редица обществени сгради в страната и чужбина.

Антон Дончев е участвал в ръководството на СБХ като член на Управителния съвет и Председател от 1989 до 1990. Носител е на голям брой награди за приноса му към развитието на българската пластична култура, удостоен е със званието "Почетен гражданин" на град Трявна.

Поклонението ще се състои на 11 май от 11:30 ч. в църквата на Централните софийски гробища.

Поклон!

Реклама
Реклама