Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1783454 www.bgdnes.bg

Скандална търговия с власт в ДКЕВР

Пореден член на ДКЕВР, свързан с енергийни бизнесмени, откри проверка на "България Днес".
Преди да влезе в ръководството на енергийния регулатор, Андон Роков, който се спряга и за шеф на ДКЕВР, е работел във фирма, изкарваща милиони левове от износ на ток. Подобен конфликт на интереси вече изплува и около името на бившия шеф на комисията Ангел Семерджиев. От няколко дни срещу Семерджиев е образувано досъдебно производство заради скандалните факти. Той е разследван заради това, че като шеф на регулатора е издал лиценз за търговия с ток на фирма на приятеля си Румен Димитров. По същото време бизнесменът продава за жълти стотинки на Семерджиев апетитен имот в Несебър.
Подобни любопитни връзки изплуват и около Андон Роков. Сред колегите си той е известен като протеже на Ангел Семерджиев, който през 2010 г. лично го назначава в ДКЕВР. Като член на комисията една от основните му задачи е да контролира дейността на електроцентрали и търговци на ток. Сред тях е и бившият му работодател "Вивид Пауър". От времето на тройната коалиция фирмата е един от най-големите търговци на ток, с което си докарва печалби за милиони левове. Схемата за бързото забогатяване е повече от проста. С подкрепа "от горе" частникът успява да купи евтин ток от държавните централи. Веднага след това електроенергията се изнася в чужбина на значително по-високи цени. С тази врътка освен гарантирани печалби се ощетяват и обикновените граждани, обясняват експерти. Причината е, че електричеството идва основно от АЕЦ ДКозлодуйУ, чийто цени са най-ниски в България. С решение на ДКЕВР и енергийното министерство атомната централа от години е задължена да продава почти половината си електричество на частни търговци. Така за вътрешния пазар и обикновените потребители остават далеч по скъпия ток от останалите централи, а прекупвачите си докарват сладки печалби.

Антон Кутев от БСП 3 г. на хранилка в ЧЕЗ

Три години БСП депутатът Антон Кутев е получавал заплати в ЧЕЗ. Под носа на човека на Станишев чехите са изнасяли дейност и печалби към външни фирми, а той в края на всяка година е гласувал за държавата да няма нито лев дивидент. Около 1500 лева месечно е получавал Кутев, докато е бил член на надзорния съвет на ЧЕЗ "Електро", призна той през 2010 г.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама