Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1786594 www.bgdnes.bg

Мис Протест Лора Костадинова: Искаме съд за виновниците

- Г-це Костадинова, защо решихте да се включите в масовите протести, които обхванаха цялата страна и бяха насочени срещу високите сметки за ток и парно? Вие лично получихте ли фактура с голяма сума за плащане?

- Не, не съм засегната с висока сметка. Моите бяха нормални, но подкрепям останалите хора, които са получили завишени фактури.

Реклама

- Според вас каква е причината за тези огромни суми?

- Причината не е отсега. Първо, всичко започва още от приватизацията на въпросните дружества. Като тръгнем още от времето на Иван Костов, продължим през всички следващи правителства и стигнем до наши дни. Проблемът най-вече е политически, защото всички знаем кой взима решенията и кой допуска такива дружества да бъдат в България. Протестиращите масово искаме национализация.

- Премиерът Бойко Борисов обаче заяви, че при неговото управление няма да позволи национализация.

- Да, чух това. Но според мен това правителство просто трябва да се саморазпусне и да се свика служебен кабинет, в който да има независими и партийно неопетнени лица. По възможност това правителство трябва да е експертно. Освен това трябва да има и спешни промени в Конституцията на Република България. Хората като цяло вече отричат партийния модел на управление. В други държави има депутатски места, които са запазени за граждани. У нас няма такова нещо. В управлението на нашата държава трябва да има повече граждани и експерти, отколкото политици.

- Беше обявена възможност да се засили гражданското присъствие в управлението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Вярвате ли, че това може да се случи?

- Това би било добре, но означава нещата да се оправят само на парче. Те ще оправят една служба, но други три ще са корумпирани. Просто не става така.

- Изгонването на дружествата от България би означавало плащане на големи финансови компенсации. Смятате ли, че си заслужава подобно действие?

Реклама

- Първо трябва да се изкара договорът за приватизация, където да се види какво сме се разбрали с тези дружества. Ясно е, че в момента нарушават някакви точки от този договор. След като има нарушения от едната страна по този договор, аз не виждам защо едностранно да не го прекратим без плащане на неустойки. Тези хора, които са подписвали договори, трябва да отидат на съд - тройната коалиция, на Сакскобургготски хората... Проблемът не е само в това правителство, но и те са имали 4 години, за да направят нещо по въпроса. По-голямата част от протестиращите са отвратени от всички политически партии - било то в опозиция, или в управление. Защото с гласовете на тези в опозиция също минават много закони. Тоест и те имат вина - такива като Волен Сидеров и така нататък.

- Ще продължите ли протестите въпреки обещанията на държавата, че ще има промени?

- Да, ще продължа. Не ми харесва това, че от жандармеристите имат свои хора с маски, които саботират протестите. Нарочно се бият с полицията, а после никой нищо не им прави. Така се опитват да сплашат останалите протестиращи.

- Искате да кажете, че има провокатори, които са от полицията, така ли?

- Според мен - да. Смятам, че са от ГЕРБ, защото партията е заедно с полицията. Това е техният електорат.

- Как се държат полицаите по време на митингите?

- Във Варна реагират възможно най-добре, но там излизат прекалено много хора и затова е така. В София полицията е настроена по съвсем различен начин - враждебна е. Когато ни избутаха от ул. "Раковски", бях в предните редици. Хората, които блъскаха по жандармерийския камион, можеха да бъдат неутрализирани, без да настъпват към тълпата. Имаше много жени, деца и пенсионери и ни бяха изтикали по стените на сградите. Уплашихме се доста, защото можеше да стане ефектът на доминото и всички да се изпогазим. Майка ми отнесе един юмрук, който не стана ясно откъде дойде. Сигурно беше от някой протестиращ в суматохата. В такива моменти, като настъпи паника, стават много инциденти. Полицаите трябва да внимават много как реагират. Аз не очаквах да стане нещо подобно, защото цялата тълпа тръгна към сградата на ЧЕЗ. Изобщо не очаквах, че полицаите ще ни препречат пътя. Всичко стана за секунди - полетяха бутилки и яйца и някакви хора блъскаха камион. Настана голяма суматоха, но според мен това идва от провокаторите, които искат да уплашат хората да не идват на повече протести. Не ми харесват и активистите на БСП и ВМРО, които се появяват на митингите. Ще продължа да ходя, защото винаги има такива провокатори. Виждаме какво се случва в Гърция и Испания. В цял свят хората протестират, а ние тук от три кофи се уплашихме.

- Смятате ли, че ентусиазмът на хората да си търсят правата ще продължи още дълго време?

- О, да. Голяма част от хората се надъхват още повече на протестите. И най-вече искат да има промени в конституцията, за да не ни яхват партии. Трябва на избори да се гласува за граждани, а не да се избират някакви хора от партийни листи. Тази идея може да бъде реализирана при свикване на Велико Народно събрание. Стига да има желание, всичко може да се направи.

- Каква ви е позицията за скандала, който са развихри около Даниела Пеловска - жената, която се представи за част от протестиращите, но се оказа близка до ГЕРБ?

- Видях на пресконференцията някаква жена, на която абсолютно никой не й е дал оторизация да отиде там и да ни представлява. Не съм я виждала на протест. Не знам откъде се появи. Мога да гарантирам, че нашите организатори в София не са партийно обвързани. Те веднага се разграничиха от въпросната жена.

- По кои други проблемни въпроси очаквате протести?

- Много неща са за протести. Но ако няма граждански контрол над управлението, няма как да се постигнат нещата. Искаме повече контрол във всеки сектор - така ще имаме по-малко проблеми и по-малко протести.

Реклама
Реклама
Реклама