Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1787094 www.bgdnes.bg

Бойко: Ще се боря докрай с Доган и Станишев

Надя ПАНКОВА

"Няма да подам оставка заради Станишев и Доган. Ще се боря с тях докрай. И тогава ще си тръгна с много вдигната глава." Това заяви емоционално вчера премиерът на извънреден брифинг в Министерския съвет.

Още в рамките на днешния ден ЧЕЗ ще остане без лиценз за работа в България, а токът от 1 март може да поевтинее с 8%, ако ДКЕВР се съобрази с предложението ни, обяви Борисов. Той се появи заедно с министрите Лиляна Павлова и Томислав Дончев, за да даде изявление за протестите след тридневно мълчание. Премиерът апелира към всички да подават колективни искове и жалби срещу ЕРП-тата и топлинните дружества и да алармират, ако подозират съседите, че крадат ток или им се надписват сметките.
Премиерът представи един от организаторите на протестите Даниела Пеловска (още за нея - на стр. 4-5) и писмо с исканията на недоволните. Борисов обясни, че те са изпълнени с изключение на едно - той нямало да е човекът, който ще национализира ЕРП-тата. Той обясни, че разваляне на договорите с монополистите ще коства много неустойки, но призова онези, които са ги подписали, да кажат защо в тях има толкова права на ЕРП-тата и само задължения за държавата.

Реклама

Борисов отсече още, че в момента няма смисъл да подава оставка. "То беше най-изгодно да подадем миналата година. Но ако го направим, последиците, които ще има, ще бъдат катастрофални. Няма да подам оставка заради Станишев и Доган, а ще се боря с тях докрай. И в опозиция пак ще се боря с тях", отсече премиерът.

Премиерът отклони въпросите защо се е стигнало до оставката на вицето Симеон Дянков, но обяви, че само той го е подкрепял. Дянков изигра много важна роля за финансовата ни стабилност, но не беше комуникативен с министрите, за електронното правителство направи малко, а и "кое налагаше да ми причини това със зърнопроизводителите", обясни премиерът. Той подчерта, че иска от бъдещия финансист щ1 Дончев да продължава да държи фискалната стабилност. "Видяхте Гърция и Испания какво се случи с тях, като вдигаха доходите. Аз няма да фалирам държавата", увери премиерът.

Борисов обеща още, че се надява до няколко дни отговорните за високите цени на тока да започнат "да понасят наказателна отговорност", както и парламентът да гласува нов състав на ДКЕВР с 50% гражданска квота. Премиерът протегна ръка на останалите партии да се съберат и да обсъдят с ГЕРБ идеята. Борисов заяви още, че е възможно и да размисли за назначението на Цветан Цветанов за шеф на предизборния щаб на ГЕРБ и да избере друг.

 


Опозицията обърна гръб на ГЕРБ

Нито една партия не се е отзовала на поканата ни да обсъдим предложените промени в състава на ДКЕВР - да се избира от парламента с 2/3 от депутатите и да е с 50% гражданска квота. Не срещаме разбиране, заяви вчера шефът на ГЕРБ в събранието Красимир Велчев. В знак на протест срещу ГЕРБ пък вчера заседанието на икономическата комисия напуснаха ДПС, БСП и "Атака".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама