Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17927840 www.bgdnes.bg

Разследват продуцента Нико Тупарев

Проверяват продуцента на риалити формати Нико Тупарев за нелоялна конкуренция. Проверката е започната от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) след сигнал, в който се твърди, че изпълняваните от "Олд скул" ООД на Тупарев тв формати са започнали да се изпълняват от дружества, свързани или контролирани отново от Никола Тупарев и съдружниците му Мая Тодорова и Радослав Тушев.

Сигналът е подаден от дружеството "Еко Брикет" АД. В него се твърди, че е извършено потенциално нарушение на конкуренцията "от страна на "Ту Бай Ту" ООД, "Еф Хикс Камера" ООД и персонално от Никола Тупарев, Мая Тодорова и Радослав Тушев. Любопитна подробност е, че в борда на директорите на фирмата жалбоподател "Еко Брикет" АД е и самият Никола Тупарев. Според справка в Търговския регистър директори там са Александър Тошев, Георги Тошев и Никола Тупарев.

Реклама

В сигнала пише още, че "Еко Брикет" АД от 2011 до 2020 г. осъществява импресарска, продуцентска и издателска дейност, поддръжка на ТВ техника и т.н., като приходите на дружеството са само дивиденти от дъщерното дружество "Олд Скул" ООД.

"Олд Скул", след учредяването му (2008 г.), става известно в медиите като "новата стара продуцентска компания на Нико Тупарев", пише още в жалбата до КЗК. Дружеството развива успешна търговска дейност до 2017 г. като изпълнителен продуцент на известни телевизионни формати с БНТ, "БТВ Медиа Груп" и "Нова Броудкастинг Груп". Сред тях са: "Животът е вкусен" (2016 – 2018 г.), различни сезони на Big Brother и VIP Brother, "Фермер Търси жена" 2015 – 2016 г., „Звездни стажанти" 2016 г., „Черешката на тортата" 2016 – 2022 г., "Аз обичам България" 2011 – 2017 г." и др.

През 2017 г. Мая Тодорова и Радослав Тушев стават съдружници в "Олд Скул" ООД. Двамата изпълняват повечето от проектите на дружеството и имат значителен опит като продуценти, пише още в сигнала. 

Там пише, че "Ту Бай Ту" ООД с директори Никола Тупарев и Витомир Съраиванов и "Еф Хикс Камера" ООД с управител Никола Тупарев и директори Мая Тодорова и Радослав Тушев извършват нарушения на конкуренцията. Твърди се, че редица от дългогодишно изпълняваните от "Олд скул" ООД формати са започнали да се изпълняват от дружества, свързани или контролирани от Никола Тупарев и съдружниците в "Олд Скул" – Мая Тодорова и Радослав Тушев.

В сигнала се посочва, че въпреки че Тупарев е поел изрично задължение по чл. 142 от Търговския закон като управител на "Олд Скул" ООД да не осъществява лично или чрез други дружества дейност, сходна на посоченото дружество, същият извършва лично или чрез други дружества конкурента дейност - "Еф Хикс Камера" ООД, "Ту Бай Ту" и още "Бългериан Филм Продъкшан Сървисис" ООД, "Репъблик ъф контент" ООД, "НМТ България" ООД, "Кулинарната България" ООД", се посочва в сигнала.

Реклама
Реклама
Реклама