Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17931953 www.bgdnes.bg

Египетският лешояд Фердинанд загина от токов удар

Египетският лешояд Фердинанд загина в резултат на токов удар в Източните Родопи.

Тъжната новина съобщиха от Българското дружество за защита на птиците. Заради дъждовното време и разразилите се бури, лешоядът е кацнал на рисков електрически стълб в близост до язовир Студен кладенец и за съжаление е бил убит от токов удар.

Реклама

Необезопасените стълбове от електроразпределителната мрежа са най-честата причина за загиване на хищните птици. Те загиват най-често от токов удар, когато докоснат проводник и заземена част от съоръжението.

Фердинанд е египетски лешояд с дълга история. Той е излюпен в Зоологическата градина в София през 2019 г. и е кръстен на цар Фердинанд, който е основал Царската зоологическа градина в София през 1888 г. и в която традиционно се отглеждат и размножават черни, белоглави, брадати и египетски лешояди до днес.

След това птицата е отгледана в Спасителен център - Зелени Балкани. След период на адаптация Фердинанд бе освободен от БДЗП в Източните Родопи през 2021 г. в рамките на програмата за подпомагане на вида и започна да живее своят втори живот – в дивата природа.

Той бързо придоби увереност и успешно се адаптира към живот като див лешояд, а специалистите от Българското дружество за защита на птиците имаха възможност да следят странстванията му по света и у нас с помощта на GPS-предавателят, с който е маркиран.

Четете още

Второ белоглаво лешоядче се излюпи в Стара Загора

Второ белоглаво лешоядче се излюпи в Стара Загора

Огромна градушка уби бебе лешояд

Огромна градушка уби бебе лешояд

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама