Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17986808 www.bgdnes.bg

Д-р Вероника Василева: Жабуренето с ракия и содата съсипват зъбите

Мийте ги два пъти дневно по две минути 

КОЯ Е ТЯ

Д-р Вероника Василева се дипломира през 2019 г. с отличие като лекар по дентална медицина в Медицински университет - София. Печели конкурс и заема длъжността асистент в Катедрата по "Дентална, орална и лицево-челюстна хирургия", където прави и допълнително тригодишно следдипломно обучение и надгражда до специалист по "Орална хирургия". Сега практикува имплантология и пародонтално лечение на високо иновативно и професионално ниво. Голяма част от времето си отделя за курсове на водещи специалисти в България, Хърватия, Италия, Испания и Белгия. Миналата година печели награда на публиката в конкурс за млади имплантолози.

Работи с няколко училища в София, като прави безплатни прегледи на деца.

- Д-р Василева, стресът и лошата храна в живота на българите отразяват ли се на състоянието на зъбите им?

Реклама

- За съжаление не мога да кажа, че българите са със здрави зъби, и това е много тъжно. Мотивиращото е, че моите пациенти са отворени към подобряването на техните навици, орално здраве и профилактика. Проблемът е, че липсва достатъчно информация, основно за профилактиката. Назад в годините достъпът до стоматологията е бил ограничен, което дава своите последствия към днешна дата. През последните 20 години стоматологията у нас се разви стремглаво и това е светлина в тунела. Пациентите вече получават бърз и лесен достъп до информация и качествена стоматология, нормална за XXI век. Днес стоматологията в България е на изключително високо ниво, което се потвърждава на международни събития, откъдето разбираме, че зъболекарите ни са добри.

- Важен ли е изборът на зъболекар?

- Трябва внимателно да изберете стоматолога, на който ще се доверите. Както знаем, изберем ли си зъболекар или фризьор, той е за доста дълги години. Работя с пациенти на възрастта на моите родители и при тях вече трябва да лекувам. При тях периодът за профилактика е изпуснат. Но за всички други профилактиката е ключът.

- Колко често препоръчвате да ходим на преглед и да следим състоянието на зъбите си?

- Профилактиката трябва да е задължително два пъти в годината на зъболекар. И то без оплакване. Говорим за пациент, който е излекувал своите дентални проблеми и няма изоставени кариеси или проблеми с венците. Колкото по-малък е проблемът, толкова по-лесно е решим.

- Как най-често вредим на зъбите си, дори понякога, без да го осъзнаваме?

- С теориите, че с домашни средства и хитринки можем да си спестим зъболекаря. Първо, не трябва да се пропуска ходенето при специалист въпреки страха от зъболечение. Използването на активен въглен и сода за хляб, както и жабуренето с ракия или зехтин вредят, а не помагат. Някои хора искат да си избелят зъбите със сода бикарбонат, тъй като виждат черни отлагания по зъбите си. Но содата е силно абразивна - частиците са големи, отстраняват налепите, но и част от емайла. Емайлът е най-здравата структура на зъба и го предпазва от чувствителност. Ако го разрушим, след това идва болката. Содата да я оставим само за кулинарията.

Реклама

- А какво е действието на ракията?

- Нея си я пийвате само по повод. Заради нейния градус и състав изгаря оралната лигавица, която е бариерата, предпазваща храносмилателния тракт. Представете си лигавицата като кожата по нашето тяло. Дори и водата за уста, която използваме вкъщи, трябва да бъде без алкохол. Защото алкохолът води до хронични промени на лигавицата. Ето един пример, който може да бъде много отрезвяващ. През 80-те години на миналия век в САЩ водата за уста е била с голяма концентрация на алкохол и това повишава процента на развитие на рак на устната кухина. Така че внимателно с ракията и само по поводи!

- Как майките могат да помогнат или да навредят на зъбите на децата си?

- Периодът на бременността е много щастлив за майките, в който мислят повече за себе си и се обръщат към здравословния начин на живот. Но е нужно да бъдат обучени и как да се грижат не само за своите, но и за зъбите на децата си. Тук е моментът да кажа, че е голям мит, че бременността съсипва зъбите. Детето не изяжда калция и фосфора от зъбите и не ги разрушава. Добре е след раждането устната кухина на родителите да бъде здрава, защото при проблеми има микроорганизми, които са в слюнката, и когато целуват детето, му предават тези бактерии, което води до развитие на кариеси и други проблеми. Когато дойде периодът на използване на шишета и биберони, има няколко важни момента. Детето не трябва да заспива с шише с мляко или биберон, намазан с мед. При безсънни нощи родителите прибягват до такива методи. Но това води до киселинна среда в устата на бебето и се развиват кариесите на ранното детство. Хубаво е биберонът да бъде премахнат в рамките на година, защото се стига до ортодонтски проблеми - например напредва повече горната челюст, а долната изостава. Ако детето започва да замества биберона с палец, върнете биберона, защото палецът е по-голям вредител за зъбите. Първият зъб пробива около шести месец - това е периодът, в който детето трябва да свиква с орално-хигиенните навици.

- Какво да направим отрано, за да не се страхуват децата от страшния зъболекар?

- Малките деца на 1-2 годинки е хубаво да ходят с родителите си на зъболекар, за да свикват, че някъде там има лекар, който се усмихва и не е свързан с болка. Първите посещения при зъболекаря да бъдат под формата на игра, да сядат на стола. Този тип страх се предава от детска възраст към по-големите. Ако детето свикне, че е при зъболекар за почистване на зъби или някакъв малък кариес, напред във времето няма да има усещането за болка. И ще има повече отговорност към здравето си.

- Колко често трябва да си мием зъбите?

- Правилото на двойките - две минути, два пъти на ден. С четка и паста. Има помощни средства, които подпомагат устната хигиена. Това са конецът за зъби, водата за уста, четка със стъргало за език и други. Нуждата е строго индивидуална и зависи от състоянието в устата на всеки пациент. Конецът се използва за междузъбното пространство, когато два съседни зъба имат близък контакт помежду си. Хубаво е да се използва поне веднъж на ден. Когато си измием зъбите с четка, сме измили зъбите си на 60%. Останалите 40% е плаката, която остава в междузъбното пространство, и тя се очиства само с тези допълнителни средства. Водата за уста не замества четката и пастата, а има ефект да намали задържането на плака върху зъбните повърхности. Напомням, че тя не трябва да бъде с алкохол.

Реклама
Реклама
Реклама