Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17987892 www.bgdnes.bg

Петя Колчева - първата българка, стъпила на покрива на света: Лавина едва не ни уби със съпруга ми под Еверест

  • 15 години по-късно!
  • Кръвта ми изстина, връхлетя ни буреносен вятър от 140 км/ч като товарен влак 

Огромна лавина едва не убива първата българка, стъпила на Еверест, и нейния съпруг, с когото заедно покоряват покрива на света.

Реклама

Вчера се навършиха 15 години от легендарния поход на адвокат Петя Колчева и нейния спътник в живота Камен Колчев към Еверест, който продължава пет дни и е изпълнен с изключително кризисни моменти.

Наред с това отбелязваме 40 години от първото българско изкачване на Еверест от легендарния ни алпинист Христо Проданов, който на слизане от върха загива. А преди броени дни Мариета Георгиева става 16-ият наш сънародник, стъпил на покрива на света.

Постижението на адв. Петя Колчева и съпругът й Камен остава едно от знаменитите в историята на родния и международния алпинизъм. Съпрузите са една от трите двойки в света, изкачили седемте първенци по височина на планетата.

Петя е майка на три деца. Когато стягат багажа с Камен за Еверест, тийнейджърите са на 12, 14 и 16 години. Колчев е председател на Съвета на директорите на престижен финансов холдинг, а тя е адвокат и алпинист с дългогодишна практика.

Съпрузите са заклети планинари. Преди Еверест Петя покорява първия си осемхилядник, изкачвайки шестия по височина връх Чо Ою (8188 м) в Хималаите. Сериозните й постижения в алпинизма датират още от 1986 г., когато достига до връх Ленин в Памир (7134 м). Впоследствие събира в колекцията си още континентални първенци - Монблан във Франция, Маккинли в Аляска и Аконкагуа в Аржентина. А днес вече е покорила с Камен първите седем върха в света. Само още две двойки в света могат да се похвалят с подобно постижение.

Реклама

"Човек винаги си спомня за мъката по пътя и колко е трябвало да упорства, за да постигне целта си и да изпита удовлетворението накрая", споделя юристката.

Най-тежкото изпитание пред двамата идва още в началото на изкачването към Еверест.

"Между първи и втори лагер съпругът ми попадна в много голяма лавина, минавайки през ледопад заедно с един от шерпите. Аз бях на първия лагер и ясно видях лавината, която буквално помете половината път към ледопада. 40 минути нямахме яснота дали съпругът ми и шерпът са попаднали в нея и дали са живи", разказва Колчева.

Веднага след утихване на снежната блокада екипи хукват с кислород към ледопада.

"Имах чувството, че кръвта ми буквално изстива. Мълчиш и чакаш да разбереш истината - дали най-близкият ти човек в живота все още диша. Това беше най-тежкият момент", връща лентата 15 години назад първата българка, стъпила на Еверест.

Като по чудо Камен Колчев се измъква жив и успява да напредне нагоре при изкачването към втория лагер. Оказва се, че лавината е паднала зад него и шерпа, а двамата се отървават на косъм от гибел. Така на практика лавината минава по средата между двамата и Петя, която за късмет не е тръгнала с Камен от първия базов лагер.

Ужасяващото начало на петдневния поход към покрива на света съвсем не е единственият катаклизъм, сполетял съпрузите.

"Очакваха ни много страховити нощи. Попаднахме в две много сериозни бури. Една от тях буквално разкъса съседната палатка. Бяхме под връх Лхотце (8545 м.) на изключително стръмна ледена повърхност, в която изкопахме дупки за палатките", споделя Петя.

При подобно нощуване уникалната гледка от палатката никак не кореспондира с реалната възможност човек да падне като от балкон или както малка птичка може да изпадне от издълбана хралупа в дърво.

"За беда ни сполетя буреносен вятър като товарен влак от над 140 км/ч. Понеже сме много опитни, пробихме през нощта пода на палатката и забихме ледени клинове. Осигурихме се, все едно сме вързани върху скала. Беше много рисковано, защото загуба на част от екипировката беше равносилно на смърт", разкрива Колчева.

Такава нощ съпрузите преживяват на втория и третия лагер. "Ако някой си мисли, че изкачването на Еверест е веселба и някой те изкачва на гръб, нека отиде и се убеди сам", посочва дългогодишната алпинистка, която всеки ден събира лед в 120-литрови чували и го топи, за да се сдобиват с вода, каквато и двамата с Камен пият по 3 литра на ден.

И двамата ползват допълнителен кислород. 15 години по-късно юристката е убедена, че е била способна да изкачи Еверест и без него, но тогава решили да не се рискува.

"Аз съм доста по-толерантна към хората и знам възможностите си, не съм самонадеяна и съм умерена - това ми дава алпинизмът. Изкачването ни сплоти още повече с Камен, в планината живеем в абсолютна координация и комфорт. Лечебен процес е, в който се балансираме", казва Петя Колчева.

Без професионална организация от туристическа агенция на местно ниво в Непал няма шанс за изкачване на Еверест заради множеството такси и разрешителни. През 2009 г. 10 000 евро струва само разрешителното на човек за изкачване на най-високия връх в Хималаите.

"Работим здраво и сами финансирахме това и всички останали изкачвания. Няма богат алпинист. Някои хора си продават имотите и колите, за да отидат", споделя Колчева.

Паметен остава и моментът, в който Камен открива бедстваща сингапурка и заедно с още четирима души участва в нейното спасяване.

"Затова се наложи да спим втора нощ на четвъртия лагер, което никак не е добре. Давах й вода с лъжица в устата, едва преглъщаше. Но трябваше да помогна. Успяхме да я свестим малко по малко и тя оцеля. На всеки 22 май получаваме благодарствен имейл от нея, както беше и сега", спомня си адвокатката.

Последната експедиция на съпрузите е точно преди COVID пандемията. Двамата се връщат на 8 март 2020 г. от Антарктида, където изкачват най-високия връх на ледения остров Винсън (4892 м). С това постижение Петя става първата българка, изкачила седемте континентални първенци.

15 години след изкачването на Еверест и три след Антарктида Петя и Камен Колчеви не смятат да спират.

"Физически и психически сме издръжливи. Планираме и мечтаем за Нова Зеландия. Там има много труден, красив и най-висок местен връх - Амаунт Кук, където е плацдармът за тренировка на първопокорителя на Еверест - новозеландския алпинист Едмънд Хилъри", споделя Петя.

И до днес тя е категорична в изпитаното правило, че най-добрият алпинист е живият.

"Да успееш да прецениш обстоятелствата и собствените си сили кога трябва да се върнеш е много важно. Надценяването е огромен проблем в алпинизма", казва Колчева, която с позитивна реакция посреща новината за 16-ия българин, покорил Еверест преди броени дни.

"Искрено поздравявам Мариета, много се радвам за това, което направи", споделя Колчева.

Четете още

Българка отново изкачи Еверест!

Българка отново изкачи Еверест!

Българка покори Еверест и Лхотце и влезе в историята

Българка покори Еверест и Лхотце и влезе в историята

Изкачилият най-високия връх на планетата Методи Савов: Покорителите на Еверест живеем с мизерни пенсии

Изкачилият най-високия връх на планетата Методи Савов: Покорителите на Еверест живеем с мизерни пенсии

Шефът на алпинистите Петко Тотев: Боян Петров два пъти припадна пред мен
Шефът на алпинистите Петко Тотев: Боян Петров два пъти припадна пред мен

Шефът на алпинистите Петко Тотев: Боян Петров два пъти припадна пред мен

Реклама
Реклама
Реклама