Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1799144 www.bgdnes.bg

Скандално ченге отново шеф

Шефът на полицията в Сливен комисар Чавдар Божурски, срещу когото има няколко жалби за нарушения, отново беше върнат на поста си. Ченгето бе отстранявано на два пъти от сливенската полиция - веднъж след убийството на 16-годишната Станиела Бугова на Петолъчката и втори път след скандално поведение в сливенски бар. Досегашният директор на ОДМВР - Сливен, комисар Никола Геджев преминава на служба в Министерството на вътрешните работи в столицата.

В югоизточния град се говори, че е недопустимо полицай с толкова съмнителна репутация да бъде назначен на толкова отговорен ръководен пост. Местни хора дори имат оплаквания за тормоз от страна на Божурски.

Реклама


Най-засегната е Калина Митева, която е бивша полицайка, но сега се бори срещу несправедливостта на местните униформени. Проблемите за нея започват, когато мъжът й е бит в центъра на града от местен бизнесмен, но униформените бездействат. "Подала съм сигнал срещу Чавдар Божурски за психически тормоз върху мен, още когато бях служител. Заместникът му тогава - Станимир Колев, в мое присъствие заплаши съпруга ми, че ще го намеря убит в канавката, ако си търсим правата като граждани на тази държава, или ще бъде вкаран в затвора и обесен. Ние реално си играем в сливенската полиция на босове и мафия. А е редно да застане зад служителя и да защити него и семейството му", сподели Митева.

Смелите борби на Митева с местната полиция стигнаха и до медиите в Холандия, където се развълнуваха от слуховете за корупция и връзка на ченгета от Сливен с хора от подземния свят.

"През 1998 г. стана убийство на Петолъчката на младо момиче (16-годишната Станиела Бугова беше гръмната по невнимание при полицейска проверка - бел. ред.). Тогава Божурски е отстранен от длъжност и това, което е най-интересното, е, че през 2006 г. е върнат като началник-сектор в Инспектората на МВР. Това е много учудващо, защото веднъж е доказано, че не става за ръководен кадър, и втори път го слагат на още по-високо ниво. От 2007 г. той е директор на Областна дирекция - Сливен, след което аз се завърнах в Сливен под негово ръководство. С него ни бяха добри взаимоотношенията директор-подчинен до момента, в който стана инцидентът със съпруга ми", добави Митева.


Списъкът с прегрешения на Божурски не спират дотук. Преди три години Божурски скандализира местното население. Според слуховете на 20 март през 2010 г. Божурски засяда в пиано бар "Сохо" в сградата на театъра. Според една от версиите в компанията са още ченгета, които са сръбнали и в друго заведение. Тостовете в "Сохо" се проточили след полунощ и започнал тежък запой, разказват местните медии.
На сутринта около 5 часа персоналът на заведението поискал да затваря, но комисар Божурски се възпротивил. Стигнало се почти до бой и полицейският началник се обадил в... полицията. В бара се изсипали униформени, водени от шефа на РПУ-то Неделчо Неделчев. Хората от персонала били задържани и отведени в полицията. Не минало без заплахи, уговорки и т.н. да си траят и мълчат за случката. В този дух били и инструкциите към полицаите. Слухове за скандала стигнали до сградата на ул. Д6-и септемвриУ в София и по този повод от инспектората на вътрешното министерство пристигнала проверка, която излязла без резултати. Бил назначена нова проверка, която установила нередности около Неделчо Неделчев. Официални резултати и досега не са обявени.

Със заповед на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов от длъжност са освободени директорът на Областната дирекция на полицията в Сливен комисар Чавдар Божурски и началникът на РПУ Ц Сливен, Неделчо Неделчев. След проверката двамата са излезли в дългосрочен отпуск по болест, поради което заповедите им за уволнение не можело да бъдат връчени веднага.

 

Неадекватна реакция


Изминали са вече доста години от убийството на Петолъчката, но местните хора още помнят неадекватната реакция на полицията. Според разкази на запознати при акцията на униформените се чул гръм и Станиела се свлякла в скута на майка си. В тъмното майката опипала лицето, в шепата й се изсипали зъбите на момичето. Куршумът минал през лицето. Сливналии са шокирани как е възможно Божурски отново да бъде върнат на ръководното място, въпреки че около него се говори за груби нарушения.

 

Бопаджия живее в лукс

Шефът на сектор "Борба с организираната престъпност" Алекси Алексиев също не се радва на добра репутация в града. Той купува ударно имоти в града, вози се на скъпи коли и често ходи на почивки в чужбина, разказаха мести полицаи. Имотите се водят не на Алексиев, а на съпругата му Хубавена. Тя движи страничния бизнес на бопаджията и тегли кредити от банки, с които да пазарува недвижими имоти. Алексиев се шири в луксозна къща в центъра на Сливен. Сградата наскоро е ремонтирана с голяма сума, за да създава повече комфорт за антимафиота и жена му. Къщата е оградена с високи стени, които да скриват от любопитните погледи луксозния начин на живот на полицейския служител. Това обаче не се оказва достатъчно за него и наскоро семейство Алексиеви купува два апартамента в идеалния център на града, точно зад пожарната.

Реклама
Реклама
Реклама